Zoeken in deze blog

zaterdag 5 oktober 2013

Rik Soenen bij BAVART (Gent)

 
Vorig jaar nam WATERSCHOENEN u al eens mee naar BAVART, een alternatieve ruimte voor woord, muziek en beeldende kunsten in Gent. BAVART vzw organiseert ook creatieve workshops voor kinderen van de basisschool, aansluitend op de tentoonstellingen.

Die maandelijkse tentoonstellingen zijn nu weer aan een nieuw seizoen toe.
Niet voor het eerst is Rik SOENEN (°1961) aan zet met schilderijen en sculpturen.
Aan de basis van deze tentoonstelling ligt een boek over een tentoonstelling in 2011 van Picasso in het MOMA (New York). Aan de orde waren de gitaren in het oeuvre van Picasso.
 
 
 © Rik Soenen
 
 
 Voor Rik Soenen was dit het begin van een boeiend picturaal avontuur, dat na verschillende schetsen resulteerde in een serie schilderijen. De kunstenaar bijt zich wel meer vast in een bepaald thema dat hij uitpuurt in opeenvolgende studies. Dat kan gaan van het inzoomen op schijnbaar banale onderwerpen uit het straatbeeld in een realistische weergave tot studies zoals hier, waarbij hij zich helemaal inleeft in de 'geometrie' van het onderwerp en de stijl van zijn inspiratiebron.
 
Soenen is een artistieke vakman, met een bijzonder stevige kunsthistorische achtergrond, maar bovendien met zin voor experiment en bijgevolg de durf om telkens opnieuw de confrontatie aan te gaan.
 

Orangerie BAVART 
 
 
 Achteraan in de tuin is een nieuwe ruimte gecreëerd, als een orangerie met annex. Hier presenteert Rik Soenen nog enkele schilderijen, maar concentreert zich toch vooral op de geassembleerde sculpturen, die hij naar eigen zeggen geënt heeft op de kubistische invloeden van Henri Laurens (1885-1954). Ze zijn gemaakt uit isolatieplaten en bewerkt met gips, maar stralen ondanks die onvermijdelijke lichtheid een solide kracht en spanning uit.
In hun evenwichtige, abstracte opbouw en mathematische ondertoon doen ze me ook denken aan de sculpturen van Georges Van Tongerloo (1889-1960).
 
 
 © Rik Soenen
 
 
Een schitterend, realistisch getint, maar toch strak en sober stilleven (met potten en kannen) sluit zo wondermooi aan bij gelijkaardig werk van Mario De Brabandere. Maar ook dat zal wel geen toeval zijn, vermoed ik.
 
Een prachtige tentoonstelling voor wie terug naar de essentie wil...
 
 
Rik Soenen
tot 26 oktober 2013
bij
 
BAVART vzw
Noordstraat 32
9000 GENT
 
elke woensdag vanaf 18 uur
elke zaterdag van 14 - 18 uur
 
 
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: