Zoeken in deze blog

woensdag 9 oktober 2013

Bert Danckaert bij Roberto Polo Gallery

Culturele verschillen zijn een dankbaar thema in de wereld van de fotografie. Het blootleggen van de contrasten tussen andere leefwerelden en onze westerse maatschappij, het werkt altijd.

Fotograaf Bert Danckaert doet daar niet aan mee. Al vele jaren trekt hij de wereld rond om net de gelijkenissen op te zoeken, in zijn geval tussen onze stedelijke leefomgevingen. Beijing, Havana, Cape Town, Parijs, Madrid, de lijst is lang. Mocht je er de locatie in de titel evenwel niet bij krijgen, je zou ook geloven dat het om een uithoek van een Vlaamse gemeente gaat.


Simple Present #500 (Berlin), 2010

Mensen krijg je niet te zien, enkel details van gebouwen of structuren. In zeldzame gevallen zie je een opschrift op een sticker of een aanplakbord dat iets verraadt over het werelddeel waar je je mogelijk bevindt, maar meer tips krijg je niet.

Simple Present #91 (Beijing), 2007

Kurkdroog op het eerste gezicht, maar kijk je aandachtig genoeg, dan word je beloond met details die een glimlach op je gezicht brengen. Danckaert ziet waar de meeste mensen niet kijken.

Zijn herhaalde fascinatie voor deze op het eerste gezicht zinloze details creëert een structuur die je in de hele reeks ziet terugkomen. Nu eens gaat het om een element van verval in een gebouw of om een menselijke poging om het verval tegen te werken, waardoor het eigenlijke verval alleen maar meer opvalt, dan weer staat hij stil bij een onbedoelde schoonheid.

Simple Present #591 (Guangzhou), 2011

Danckaert zoekt de zin en de logica achter deze details en verstopt ze in strak geregisserde omgevingen. "Make Sense!", heette zijn boek uit 2006, dat met dezelfde thema's flirt. Die titel geldt nog steeds als onderliggend concept in de huidige reeks "Simple Present", die nog tot 9 november te bekijken is in Roberto Polo Gallery in Brussel. 

Simple Present #298 (New York), 2009

Het gelijknamige boek, uitgegeven door de galerij in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen is ook daar te koop.


Alle beelden © Bert Danckaert, met dank aan Roberto Polo Gallery


TOT 3 NOVEMBER 2013
in
Roberto Polo Gallery
Rue Lebeau 8-10
1000 Brussel

dinsdag tot vrijdag: 14 - 18 uur
zaterdag en zondag: 11 tot 18 uur

 


© Olivier Vander Biest voor Waterschoenen

Geen opmerkingen: