Vlak voor de start van het nieuwe tentoonstellingsseizoen in het galeriewezen trekken zich nog enkele twee- of driejaarlijkse tentoonstellingen op gang.
Vorige week namen we U al mee naar 'Van Stof tot Asse 2011'. Vorige zaterdag mochten we de opening van twee andere klassiekers meemaken: 'Kunst & Zwalm' en 'Ename Actueel'.
Vandaag laten we U kennis maken met de achtste editie van Kunst & Zwalm en eerstdaags berichten we over 'Ename Actueel Sediment'.
De Kaaihoeve
Vorige zaterdag liep de Kaaihoeve in Meilegem-Zwalm flink vol voor de vernissage. Nu zijn vernissages niet noodzakelijk het beste moment om een tentoonstelling echt te zien. Maar aan de andere kant mogen we ook het evenement als sociaal gebeuren niet onderschatten: kunst als ontmoetingsplaats voor mensen.
Wat aanvankelijk begon onder een voorzichtig zonnetje, werd op zeker ogenblik overspoeld door een meer dan behoorlijke regenbui.
Voor een kunstmanifestatie die toch heel wat (de meeste) locaties in de open ruimte programmeert is het weer uiteraard een onbeheersbare factor. Rekening houdend met de natte zomer van 2011 is het voor de organisatoren en de betrokken kunstenaars dan ook een heksentoer geweest om alle sites tijdig klaar te krijgen. Intussen zal ook de bewegwijzering van het parcours afgerond zijn.
Routegids
Grote afwezige was zeker de begin dit jaar overleden kunstenaar en jarenlange bezieler van het project: Patrick MERCKAERT. Met een opstelling van zijn werk in het kasteel van Beerlegem wordt hij hier herdacht en geëerd.
Maar laten we starten in het natuureducatief centrum De Kaaihoeve (Oude Sscheldestraat 16 - 9630 ZWALM). Er is een ruime 'groene' parking voor auto's. In het centrum kan je de routegids (tevens minicatalogus) bekomen en eventueel een fiets huren voor de verkenning van het parcours (ca. 12 km).
Het kan ook met de auto, maar de wegen zijn dikwijls smal en de parkeerruimte bij sommige sites beperkt.
We wensen U alvast welwillende weergoden en flinke fietsbenen. De Zwalmstreek met haar uitnodigende landschappen en onverwachte hoekjes maakt integraal deel uit van het project.
*
In de Kaaihoeve heeft Patrick VAN CAECKENBERGH (°1960) zijn installatie 'Les Loques de Chagrin deel één' (1990-2009) opgesteld. Gezien de aard van dit werk is dat een bewuste keuze. Als een soort ecologische filosoof schetst hij hier aan de hand van 'onmogelijke' relaties in de dierenwereld de noodzaak tot menselijke tolerantie.
In een zwarte container huist (heel toepasselijk) het project 'Art in the Dark', waar de bezoeker kunst kan beleven onder begeleiding van een gids met visuele beperking om te 'zien' zoals de blinden. De beelden van Johan CRETEN (°1963) zijn hier schitterende studieobjecten.
The Caravan Gallery
Achteraan in het groen hebben Jan WILLIAMS & Chris TEASDALE hun 'CARAVAN GALLERY' opgesteld. Als artistieke obeservators hebben ze de Zwalmstreek doorkruist, foto's gemaakt, objecten verzameld,...
U kan hier ook deelnemen aan de enquête die ze organiseren. Ze hebben een voortuintje, een souveriershop, een plan van de streek waarop de bezoekers zelf aanduidingen kunnen toevoegen, 'aparte' prentkaarten van de streek,...
U bekijkt Zwalm voortaan met andere ogen.
De achterkant van de maan bij Goele De Bruyn
In een bosje even verder langs de Oude Scheldestraat trotseren we regen en modder om, met dank aan Goele DE BRUYN (°1963) het licht te beïnvloeden en de achterkant van de maan te ontdekken.
(Hadden we onze waterschoenen maar meegenomen)
Nu wacht U de rest van het parcours langs Beerlegem, Dikkelvenne, Paulatem,...
'As far as I can see', Jo Lathwood
Laat U inpalmen door het imposante houten bouwwerk van Jo LATHWOOD (°1984). 'As far as I can see' is hier heel letterlijk te nemen in de observatie van het weidse landschap. Jo Lathwood herwaardeert het kijken en zet de Zwalmstreek als hoofdrolspeler in.
Even verder aan de overkant van de straat kan je naar het kasteel van Beerlegem. Bij het begin van de wandeldreef zet Djos JANSSENS (°1964) de passanten schitterend op het verkeerde been met zijn billboard voor het immoproject 'Beerlegem Park'.
(Plots schiet mij hier een scène uit de film 'Back to the future' voor ogen. Ik ga toch even kijken of de auto van de gekke professor hier niet achter het bord staat)
In het kasteel en omgeving wacht het waterproject van Stéphane CAUCHY (°1970) en de outsiderkunst van de ateliers uit Vielsalm en Harelbeke. Zoals reeds vermeld gaat hier ook de hommage aan Patrick MERCKAERT door.
'Soul of Zwalm', David Blandy
We gaan nu een drumstel bespelen op een podium temidden van de velden. Bij ons bezoek is er (gelukkig voor de toehoorders) een professionele drummer aan het werk. Bedenker van de installatie 'Soul of Zwalm' is David BLANDY (°1976).
Wanneer we even later bij het Oud-Klooster in Dikkele staan, horen we de drummer nog. Het werk van Fie CIELEN (°1978) hebben we spijtig genoeg gemist.
In het Oud-Klooster wordt alweer een lijn naar outsiderkunst uigezet met het werk van Sylvain COSIJNS (°1938), die sinds 1986 in Mariaheem (Beerlegem), een instelling voor volwassenen met een verstandelijke beperking, verblijft. In 1999 steld hij samen met Philippe Vandenberg tentoon in Croxhapox te Gent.
Adriaan Verwée
In de tuin achter het Oud-Klooster heeft Adriaan VERWEE (°1975) letterlijk en figuurlijk de grenzen verlegd. Een stuk afsluiting is gesloopt en de gedomesticeerde natuur gaat over naar een verwilderd bosje: de eeuwige strijd tussen cultuur en natuur...?
Vanaf hier moesten wij afhaken, want ENAME lag op ons te wachten. U mag nog verder naar Paulatem (Armand VERLEY & PHILEMON en Nicolas DURAND).
Onder de Scheldebrug organiseert Karel PHILIPS een 'You tube' drive-in cinema op zaterdagavond (meer info op de site).
*
Wie een en ander nog wil meemaken, mag niet te lang wachten want 'Kunst & Zwalm 2011' loopt slechts tot 11 september, enkel op zaterdag en zondag van 13 tot 19 uur.
Voor komend weekend beloven de assistenten van de weergoden alvast mooi weer!
Starten doe je in de Kaaihoeve
Oude Scheldestraat 16
9630 Meilegem - Zwalm
Routegids + toegang = 3 euro
Fietsen huren kan via boem@telenet.be of 0484 93 10 90
INFO: www.kunst-en-zwalm.be
Tekst en foto's: Artspotter voor 'Waterschoenen'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten