Zoeken in deze blog

zaterdag 16 juni 2012

Rik Moens & Co in de Blakmeershoeve te Affligem

Twee jaar geleden waren we al eens op bezoek in de Blakmeershoeve te Affligem voor de tentoonstelling van 'La Fundacion Patagonista'.

De imposante 'schuur' is nu tot 1 juli 2012 het terrein van Rik MOENS & Co.

Blakmeershoeve

Helemaal achteraan staat een gigantische, spiegelende paravent (gepolijst aluminium) met als zichtbare titel: 'Its just as I always dreamed it would be. But it's so much more than I ever hoped for. R.M.'
Tijdens Kunst en Zwalm 2009 stond het werk diep in een zandgroeve zodat je het enkel van bovenaf kon zien.
De paravent als beschermend element krijgt hier door de spiegeling echter een confronterend effect. Hier in de Blakmeershoeve straalt dit werk tegelijk monumentale en reflecterende kracht uit.


Rik Moens, Paravent, 2009

Een gelijkaardige confrontatie wacht ons in de schilderijen van Rik Moens. De schilder schotelt ons ook hier ruimtelijke omgevingen voor. Een al dan niet realistische invulling wordt aan de toeschouwer overgelaten. Toch duiken er soms herkenbare elementen op, maar dikwijls creëert hij een tastbare leegte waarin we ons kunnen verliezen dan wel terugvinden. De schildertechnische invulling met gelaagde, al dan niet gekleurde of doorzichtige acrylaten, resulteert in denkruimtes die aan het tweedimensionale vlak onttrokken worden.

De accrochage rondom creëert een soort arena voor de centrale installatie met het 'huis' en de films waarvoor Moens samenwerkte met onder andere Benjamin Bubb en een groep jongeren.

De schijnbare eenvoud en leegheid van de meeste schilderijen staat in stevig contrast met het wild beschilderde isomo-huis, alsook met de stevig geregisseerde drukte en de confronterende intensiteit in de films, waarin ook Rik Moens zelf opduikt (of is het toch zijn alter ego met de bivakmuts ?).


Rik Moens, schilderij (detail)

Maar gaat U toch gewoon zelf kijken tot zondag 1 juli 2012

Blakmeershoeve
Blakmeers 1
1790 AFFLIGEM

zaterdag en zondag: 14 - 18 uur


Geen opmerkingen: