Zoeken in deze blog

woensdag 20 juni 2012

'SUPERBORING': foto-expo Sint-Lucas bij Entrepot Fictief

Vorig jaar waren we hier ook al eens te gast voor de foto-expo met afstudeerwerken van het vierde jaar Fotokunst aan de Sint-Lucas Academie te Gent.

Intussen is 'Galerie Jan Colle' al enige tijd omgedoopt tot 'Entrepot Fictief', maar de beschikbare galerieruimte is dezelfde gebleven.

In tegenstelling tot de vorige editie met elf afgestudeerden, leveren nu slechts vijf deelnemers hun visitekaartje af.

Entrepot Fictief, Jakob Van Caeneghemstraat, 16, GENT

Drie deelnemers hebben een onderkomen gevonden in de strakke tentoonstellingsruimte op de benedenverdieping.

Lies VANHEE, die ook architecte is, lijkt in de hier gepresenteerde serie de strakheid van de architectuur enigszins te willen ontvluchten of 'verdoezelen' in de wazigheid of de duisternis van architectonische detailopnamen. De accrochage in samenspraak met de minimalistische omgeving zorgt tegelijk voor een bijzonder krachtige presentatie.


Lies Vanhee

Thomas VANDENBERGHE nodigt met 'Take a seat' mensen uit om te poseren voor een portretfoto. De reeks met minuscule portretjes in zwart-wit is een geconcentreerd en gedetailleerd onderzoek meer dan waard. Maar met zijn grotere, gekleurde portretten van drie frappante vrouwen en een rood, 'geruit' meisje heeft hij je bij de eerste kennismaking te pakken.

Thomas Vandenberghe

Sara LAMENS brengt je in verwarring met haar 'geborstelde' foto's. Je twijfelt of het dan toch geen schilderijtjes zijn. Misschien heeft dat ook de maken met het hoge Hopper-gehalte van sommige taferelen. De verhaallijn wordt in een sfeer van leegte, licht en duisternis volgehouden tijdens het uur tussen hond en wolf.


Sara Lamens

Via de houten trap gaan we naar de 'open' verdiepingen.

Jeroen BREJOU evolueerde van grafisch ontwerp naar fotografische uitdrukkingsmiddelen. Zijn foto's lijken gemaakt vanuit een documentair standpunt, met de fotograaf als technisch waarnemer. Toch kiest hij in de thematische benadering ook voor maatschappelijk engagement, getuige zijn serie 'Bataliya', over de zoektocht van gevluchte Tsetsjenen naar hun culturele identiteit.


Jeroen Brejou

Ruben ACCOU werkt af als grafisch ontwerper, maar voelde eveneens de aantrekkingskracht van de fotografie. Zijn serie in zwart-wit,  'If I'd have to give a title, it might be this', past wonderwel in de schijnbaar achteloze beeldvorming zoals we die ook bij Bruno Roels leerden kennen (eveneens een oud-student van deze opleiding en momenteel ook uitgever van het online fototijdschrft 'SNOR')

De presentatie van de monumentale foto's in het betonnen karkas van de galerie boven is gewoon perfect.

Ruben Accou

Een speciaal nummer van 'SNOR' met deze en nog meer afgestudeerde fotografen


*

Deze tentoonstelling 'SUPERBORING' vraagt gewoon om gezien te worden

tot 2 juli 2012

in Entrepot Fictief
Jakob Van Caeneghemstraat 16
9000 GENT

zaterdag en zondag: 11 - 19 uur
vrijdag en maandag: 14 - 18 uur
(dinsdag, woensdag en donderdag gesloten)

Geen opmerkingen: