Zoeken in deze blog

vrijdag 15 juni 2012

Frans Westers bij Galerie S&H De Buck

Het leek wel een beetje Nederlandse invasie vorige week zaterdag bij Galerie S&H De Buck in Gent.

De Amsterdamse kunstenaar Frans WESTERS werd er ingeleid door zijn stadsgenote, designer Nicolette Brunklaus, die kort schetste hoe Westers evolueerde van een abstracte schilderkunst naar een weergave waarin de realiteit van het onderwerp, in toom gehouden kleuren en een nu eens strakke en dan weer 'groeiende', aan de natuur ontleende lijnvoering tot een eindresultaat op vrij grote formaten leidt. Voor Westers is het kunstenaarsbestaan een doe-vak. Zijn schilderkunst vraagt om dagelijkse inzet met het atelier als natuurlijke biotoop.

Frans Westers @ Galerie S&H De Buck

Het meest recente schilderij (in de achterkamer, links boven de schouw) neigt blijkbaar weer meer naar abstractie met een frisse kleurentonaliteit.
In de voorkamer worden de strakke, stedelijke, architecturale straatbeelden (New-York) geconfronteerd met losse, wazige landschappen waarin florale elementen het voortouw nemen.
Deze combinatie roept assiociaties op met enerzijds werk van Koen Van den Broeck en aan de andere kant de subtiele twijgjes met bloesems bij Van Gogh.


Frans Westers @ Galerie S&H De Buck


Het grote schilderij met het Amerikaanse boerderijgebouw lijkt te twijfelen tussen verval, desolaatheid, afstandelijkheid en monumentaliteit. Zelfs Hitchcock loert om de hoek.
Frans Westers schildert hoegenaamd niet vrijblijvend.

*

In het fotokabinet achteraan roepen de 'Shangai Girls' van Jan VAN DEN ABBEEL de sfeer op van Shangai in de jaren 30 van de 20e eeuw: glamour, decadentie... in het 'Parijs' van Azië

Frans Westers (l) en Jan Van Den Abbeel (kabinet) @ Galerie S&H De Buck


Tot 30 juni 2012
in Galerie S&H De Buck
Zuidstationsstraat 25
9000 GENT

woe - do - vr - za: 15 tot 18 uur


Bovendien is er de permanente collectie hedendaagse juwelen en zilveren ontwerpen door Siegfried DE BUCK.

Geen opmerkingen: