Zoeken in deze blog

maandag 18 juni 2012

MEMYMOM met 'The Escape' bij Croxhapox

Wat doet een jonge vrouw wiens echte leven 'ontaardt' in fictie ?
Ze probeert te ontsnappen!

Welkom in 'THE ESCAPE', een beeldend project van MEMYMOM.

Lisa De Boeck (ME) & Marilène Coolens (MYMOM) tonen hun projecten (een mix van fotografie, film, performance,...) op verschillende plaatsen in telkens weer nieuwe constellaties.


MEMYMOM, foto's uit 'The Escape', 2012 in Croxhapox

De grote zaal van Croxhapox die je via de lange gang vanuit de ingang bereikt, oogt witter dan ooit. De accrochage is sober, maar geconcentreerd in kleine clusters. Net voor we binnenkomen worden we in de gang begroet door een wachtende danseres (een videoprojectie op de muur links).

Sabine MOLENAAR zal straks met een confronterende, intrigerende en verhelderende dansperformance een niet onbelangrijk element toevoegen aan het totaalproject 'The Escape', waarin ze overigens 'alle' rollen speelt (met dank aan MEMYMOM voor het concept, de creatieve beeldvorming, de kleding en rekwisieten, hun technische kwaliteiten,...)

De beeldende verhalen van MEMYMOM geven je een dubbel gevoel. Enerzijds heb je de indruk dat je meteen mee bent in het verhaal of de situatie, mede door de werve(le)nde voorstelling, die zowel in de bewegende als in de fotografische beelden tot uiting komt. Maar bij nader inzien stel je vast dat er heel wat 'angeltjes' verscholen zitten.
Lieflijkheid en radeloosheid, vreugde en angst, innig contact en eenzaamheid,... vloeien naadloos in elkaar over.
'The Escape' speelt trouwens letterlijk in een grensgebied tussen eb en vloed, met aan één kant de zee die, hoewel aanlokkelijk, toch geen uitweg biedt. Aan de andere kant ligt het land, waar het 'echte' leven zich afspeelt.


Sabine Molenaar, Still uit performance 'The Escape', concept MEMYMOM,
15 juni 2012 in Croxhapox

'Les extrêmes se touchent': tussen droom en daad ontplooit zich een gevecht om uit de dwangbuis te ontsnappen, op zoek naar een vrijheid die weer andere confrontaties met zich meebrengt...of naar het leven zelf met (ook letterlijk) vallen en opstaan.

De performance van Sabine Molenaar spint die problematiek verder uit, tegen de achtergrond van de tentoongestelde werken en een schitterende klankband die uitmondt in een vreugdevolle apotheose, gevolgd door een herwonnen rust en een nieuwe start.
Performance en tentoongestelde beelden worden één 'Gesamtkunstwerk'.

De dames van MEMYMOM richten zich stilaan meer op bewegende beeldvorming (zowel filmisch als in performance). Fotografische manipulatie schuiven ze wellicht wat meer naar de achtergrond. Opvallend is tegelijk de creatie van kijkkastjes voor bewegend beeld, maar ook voor assemblages (Barbie steekt haar kop in het zand of wordt erin begraven)
Mais... la vie continue...


Sabine Molenaar, Still uit performance 'The Escape', concept MEMYMOM, 
15 juni 2012 in Croxhapox

De tentoonstelling loopt tot 6 juli 2012 in

CROXHAPOX
Lucas Munichstraat 76/82
9000 GENT

OP VRIJDAG 22 JUNI 2012 OM 20 UUR KRIJGT U ER DE PERFORMANCE NOG EENS BOVENOP GESERVEERD.Geen opmerkingen: