Zoeken in deze blog

dinsdag 19 juni 2012

Leen Van Moere in Huize St. Bonaventura

"In stilte kan mijn werk kiemen."
(Leen Van Moere, 2009)

Leen Van Moere, Huize St. Bonaventura, 2012
Leen Van Moere (°1960) werkt in stilte. Huize Sint Bonaventura, op het oude Begijnhof in Gent is dan ook ongetwijfeld de ideale plek om haar werk in alle intimiteit te tonen. Een oase van rust, een ietwat verborgen 'galerie' met het hart (voor kunst) op de juiste plaats.
De schilderijen van Leen Van Moere, vaak in acryl op papier op paneel, lijken stil te staan bij de eenvoud van alledaagse dingen. Een paar gordijnen. Het zonlicht dat er door schijnt, of net niet. Licht en tegenlicht. De contouren van een silhouet. Wazigheden. De duisternis die valt. Werken die schemeren tussen zwart en wit. Tussen monumentaliteit en kleinheid. Door hun onbestemdheid (geen enkel werk draagt een titel !) onthaasten en verstillen ze de kijker. Ze verleiden ons om te kijken en te voelen. Aanvoelen en weer loslaten. Schilderijen die ontspannen.
 
Leen Van Moere in Huize St. Bonaventura, 2012

A whiter shade of pale & different shades of black

Het kleurenpalet van Van Moere beperkt zich vaak tot schakeringen van wit en zwart. Een gelatenheid die alles behalve saai is. Integendeel. In haar werk komen verschillende dimensies samen. Eenvoud en rijkdom, soberheid en expressie. Het aardse en het contemplatieve. De kracht van zwarte verf en de puurheid van wit papier versmelten als Yin en Yang. Marleen Van Moere's schilderijen fluisteren ons wijze woorden toe. Want schoonheid zit soms net in die kleine dingen waar we zelden of nooit bij stil blijven staan.

Leen Van Moere in Huize St. Bonaventura, 2012


Zomertentoonstelling met recente schilderijen van Leen Van Moere, Huize Sint Bonaventura, bij Christine Adam, Provenierstersstraat 51, 9000 Gent, nog tot en met 8 juli (op zaterdag tussen 15 en 19u, op zondag tussen 11 en 19u).


Veerle De Saeger voor WATERSCHOENENGeen opmerkingen: