Zoeken in deze blog

maandag 11 juni 2012

Tentoonstelling Sint-Jan in de Gentse Sint-Baafskathedraal


"I entered where there is no knowing,
 and unknowing I remained,
all knowledge there transcending."

(Sint Jan van het Kruis)

Bizhan Bassiri

Veel volk in Sint-Baafs in Gent, zaterdag 2 juni bij de opening van de tentoonstelling Sint-Jan. Kunstenaars, kunstliefhebbers, galeristen, curatoren, pers en genodigden maar ook Japanse toeristen. De kerk liep voor één keer weer vol. Veel kunstwerken ook. Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er véél. Ze verschuilen zich in alle hoeken en kanten van de kerk, van het portaal (Mandla Reuter) tot in de crypte (Luciano Fabro). Zelfs de bewaarplaats van het Lam Gods werd voorzien van een kleine artistieke ingreep (Kris Martin). Curatoren Jan Hoet en Hans Martens gingen op zoek naar sporen van religie en spiritualiteit in de hedendaagse kunst. Het werd een tentoonstelling over heiligen en zondaars.
Edith Dekyndt

"Ieder echt kunstwerk wordt in een gewijd uur ontvangen en in een gelukkig uur geboren"
(Caspar David Friedrich)
Hannes Van Severen

De Sint-Baafskathedraal (vroeger Sint-Janskerk) is indrukwekkend. Adembenemend zelfs. Verwonderd blijf ik staan. Boven de ingang dreigt een zwaard van Damocles (Kris Martin). Ik schrik, zet een stap opzij en sta plots oog in oog met het beest (Bizhan Bassiri). Het goddelijke monster. Verderop een vreemde, houten trappensculptuur (Hannes Van Severen) die als een hedendaagse preekstoel door één van de zijbeuken kronkelt. In de andere zijbeuken van de kathedraal staan verschillende hedendaagse relikwieën (o.a. Berlinde De Bruyckere, Huang Yang, Karel Dierickx) en enkele video's (o.a. Thomas Bogaert, Nicolas Provost, Koen Theys) opgesteld. Het koor wordt overschaduwd door een groot inktzwart kruis op doek (Thierry De Cordier). Op de grond een ketting van pretzel-kruisbeelden (Wim Delvoye). Het altaar, plaats van contemplatie en devotie, werd stil en rein gehouden (Michael Borremans). De Romaanse crypte is eerder chaotisch, al brengen sommige kunstwerken rust en bezinning (Edith Dekyndt). Een moment ook van verwondering, in confrontatie met het goddelijke (Johan Tahon).
Johan Tahon

"of perfection, that is, the union with God, by the path of spiritual negation"
(Sint Jan van het Kruis)

Uiteindelijk doen 61 kunstenaars mee aan dit project. Zo ontstaat een alchemische verbinding tussen de imposante architectuur van de kathedraal en haar erfgoedcollectie en de hedendaagse kunstwerken die hier subtiel aan toegevoegd werden. Zo subtiel dat ze soms onvindbaar zijn. Sint-Jan, Jan Hoet, Jan Van Eyck, Johannes De Doper, …  The Thousand Faces of God (Koen Theys).
Is kunst de nieuwe religie?
Michael Borremans

Tentoonstelling Sint-Jan, Sint-Baafskathedraal, Sint-Baafsplein, 9000 Gent nog tot en met 29 juli (maandag tot zaterdag 9u30 tot 17u, zondag en feestdagen 13 tot 17u), www.sintbaafskathedraal.be
 Veerle De Saeger voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: