Zoeken in deze blog

zaterdag 15 juni 2013

Agnes Maes met 'Collages' in Villa De Olmen (Wieze)

 
Zondag 16 juni 2013 om 15 uur opent bij Villa De Olmen in Wieze een uitzonderlijke tentoonstelling met vrijwel nooit eerder getoonde  'COLLAGES' van Agnes MAES (°1942).

WATERSCHOENEN ging voor U een kijkje nemen tijdens de accrochage.

In 2010 was Agnes Maes hier reeds solo ('Pêle-mêle') te gast met sculpturen, schilderijen en tekeningen en in 2011 ging ze mee aan de slag in de groepstentoonstelling 'Abstracties'.
Vooral het verslag van die soloshow zal U een idee geven van de veelzijdigheid van deze kunstenares.
Bovendien dook ze in WATERSCHOENEN ook nog even op naar aanleiding van 'PRESTIGE 2' in Gent.
 
 
 
Agnes Maes, Collages @ Villa De Olmen, 2013
 
Meteen in de imposante hal van Villa De Olmen is het tijd voor een rustige kijk op de 'collages'. In twee mappen presenteert ze de kleinere werken. Het zal U snel duidelijk worden dat Agnes Maes meestal werkt met 'banale', papieren en kartonnen 'grondstoffen': verpakkingen, dozen, enveloppen,...
Dozen worden ontdaan van hun drie dimensies door ze open te plooien, te scheuren of te verknippen. Toch behouden of verkrijgen ze in hun nieuwe context een zekere sculpturale of architecturale kracht.
Het zal U ook opvallen dat collages meestal vergezeld gaan van tekenkundige of schilderkunstige ingrepen. Vormen, materialen en kleuren worden binnen de bladspiegel tegenover elkaar afgewogen.
 
 

Agnes Maes, Collages @ Villa De Olmen, 2013
 
 
 De grote kamer aan de tuinzijde is het toneel voor de grote collages, die in hun pure vorm als grote bladen op één horizontale lijn, op ooghoogte gepresenteerd zijn. Hier komt het materiaalgebruik wellicht nog beter tot zijn recht. Deze bladen kunnen 'ademen' in de beschutte omgeving van deze 'beste' kamer. Je ontdekt hier werk uit pakweg 1990 tot 2004.
Vol passie vertelt Agnes Maes over het ontstaan van deze bladen, waarin kartonnen verpakkingsdozen wellicht het centrale materiaal vormen. Ze was in die periode in de ban van dat materiaal en kocht producten mede in functie van die verpakkingen, waarmee ze dan later aan de slag kon. 
 

Agnes Maes, Collages @ Villa De Olmen, 2013
 
 
 In de beide garages is gekozen voor een sobere accrochage met slechts enkele werken in elke ruimte. Wel is geopteerd voor een beschermende presentatie achter glas. Dat zorgt tegelijk voor een interactie tussen de uiterst pure werken en de schrale omgeving. Hier hangen wellicht de meest 'architecturale' werken.
 

Agnes Maes, Collages @ Villa De Olmen, 2013
 
 
Agnes Maes
 
COLLAGES
 
VERNISSAGE ZONDAG 16 JUNI van 15 tot 18 uur
 
verder open tot 30 juni 2013
in
VILLA DE OLMEN
Nieuwstraat 83
9280 WIEZE
 
zaterdag en zondag: 11 - 18 uur
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: