Zoeken in deze blog

zaterdag 29 juni 2013

'e.v. P.411 P.' in deKamer te Sint-Amandsberg


Precies een jaar geleden ging ik in het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg (bij de Dampoort) op zoek naar het huis nummer 5, waar Wim NIVAL zijn 'mathematisch-gevoelig' werk mocht voorstellen in 'deKamer' (letterlijk één sobere kamer in dit woonhuis).

Het verslag in WATERSCHOENEN ('Solo papel y carton') begon toen als volgt: "Heel wat beeldende kunstenaars doen ontzaglijk hun best om op te vallen in het immense artistieke veld. Anderen blijven daarentegen even hard proberen om rustig in de luwte te kunnen vertoeven'.

Was Wim Nival al een adept van die tweede groep, dan is de dame die nu aantreedt dat misschien nog meer.
 
  
 e.v. P.411 P. @ deKamer
 
Met de tentoonstellingstitel 'e.v. P.411 P.' geeft ze zelfs haar naam niet prijs. Ze tekent haar werk overigens enkel met de initialen'e.v.', terwijl 'P.411 P.' verwijst naar de 411 grafische interpretaties die ze van pagina 411 uit een (verder onbenoemd) boek gemaakt heeft.
 
Die oorspronkelijke tekst is voor haar inhoudelijk belangrijk, maar de toeschouwer heeft de handen vol met de 411 bladen die in diverse grafische technieken (o.a. ets, droge naald,...) de basistekst (of bladspiegel) steeds verder uitpuren.
 
Soms herken je nog een vage, doorstreepte tekst, die dan even later vervangen is door een zuiver lineair gegeven of zich als bladspiegel ontplooit in een soort muziekblad. Een andere keer overheerst een subtiel geometrisch-wiskundig beeld en soms waan je je in een 'basic' lijnenspel van een architecturaal grondplan of de aanduidingen van een veldonderzoeker.
 
Telkens weer getuigt de uitwerking van een grote grafische en technische beheersing binnen een sober kader.
 

e.v. P.411 P. @ deKamer 
 
De bladen liggen in stapeltjes naast elkaar op horizontale planken langs de muren, klaar om in te kijken, te voelen, te vergelijken, te laten inwerken, ... een hele opdracht voor de bezoeker. Probeer je ook maar eens voor te stellen wat het dan wel moet geweest zijn om ze te maken: een heus monniken- of (gezien de locatie) begijnenwerk !
 
Wie e.v. en haar 'geheime' werk wil leren kennen, moet snel zijn, want...
 
'deKamer' is enkel dit weekend open.
 
zaterdag 29 juni 2013: 13 - 18 uur
 
zondag 30 juni 2013: 11 -18 uur
 
in
 
Groot Begijnhof 5
9040 SINT-AMANDSBERG
 
 
  
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: