Zoeken in deze blog

woensdag 24 september 2014

Frederik Van Simaey @ SECONDroom (Gent)


Stel dat u kunstenaar bent en bij het begin van de week de sleutel van een lege ruimte krijgt en u daar op zondagnamiddag een tentoonstelling van uw werk mag presenteren. Misschien toont u tekeningen of schilderijen op de muren, installeert u één of meer sculpturen of zaalvullend werk.
U mag het helemaal zelf beslissen...

Dit is het uitgangspunt van het project SECONDroom dat in Gent een kleine, basic ruimte ter beschikking stelt op het terrein van DOK 2014 op de hoek van de Afrikalaan en de Koopvaardijlaan.

Van mei tot september passeerden elke week nieuwe kunstenaars de revue. Onlangs waren we te gast bij Hannelore Celen. Maar ook andere bekenden van WATERSCHOENEN, zoals Remi Verstraete, Tanh Long Lam, Yves Velter of Thierry Mortier maakten er hun opwachting.

Zondag 28 september wordt het seizoen er samengevat in het boek RESUMé door Topo Copy.


Frederik Van Simaey, Een kamer in de kamer @ SECONDroom, Gent


Vorige zondag gingen we in op de uitnodiging van curator Hans Martens en kunstenaar Frederik VAN SIMAEY (°1979, KASK 2006, HISK 2009), benieuwd gemaakt door enkele zinnen in de begeleidende tekst:

" Frederik Van Simaey neemt de naam SECONDroom heel letterlijk. Voor de duur van de eendagstentoonstelling 'bouwt' hij een kamer in de kamer. In de puurste conceptuele traditie laat hij zijn werk op een performatieve manier uitvoeren door een mimespeler. Deze bevindt zicht in een glazen kooi of een ruimte met onzichtbare wanden in de bestaande tentoonstellingsruimte. De bezoekers zijn vrij zich aan de spelregels te houden of die te doorbreken. Opgepast voor de glazen wand."

En Van Simaey hield woord, want terwijl de bezoekers (al dan niet) behoedzaam de kamer in en uit liepen, zocht mimespeler Benoit zijn eigen weg in de imaginaire ruimte van zijn 'second room'. En de kunstenaar keek stilletjes toe... en zag dat het goed was. 


Frederik Van Simaey, Een kamer in de kamer @ SECONDroom, Gent


Van Simaey reflecteert niet voor het eerst over zichtbaarheid en onzichtbaarheid, over toegankelijkheid en ontoegankelijkheid.
Vorig jaar zagen we in NETWERK Aalst zijn omgekeerde, beschilderde spiegels (Arrêtez de me copier) in de tentoonstelling 'Diffractions of Destroyed Design', in samenwerking met FRAC Nord Pas de Calais.
Leg ook maar de link naar zijn werk 'CLOSE' uit de collectie van datzelfde FRAC npdc (Collection > Aperçu > Videomuseum > Van Simaey Frederik) in Duinkerken: een Jaguar met dichtgelaste deuren die daardoor tot puur object gereduceerd is.


Frederik Van Simaey, Arrêtez de me copier, 2013 @ Netwerk, Aalst


Meer weten over Frederik VAN SIMAEY ?
 © Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: