Zoeken in deze blog

vrijdag 26 september 2014

Marc Van Cauwenbergh bij Huize Bonaventura (Gent)


Christine Adam stelt sinds 2006 haar 'sprookjeshuis' in het Gentse Sint-Elizabethbegijnhof vier keer per jaar open voor kunstenaars die in staat zijn om binnen het bestek van de kleine ruimte een groots artistiek gebaar te stellen.

We zagen er de voorbije jaren een aantal pareltjes. U zal me hopelijk het cliché 'klein maar fijn' toestaan.

Sinds vorige zondag is de New Yorkse Belg Marc VAN CAUWENBERGH (°1954, Ninove) te gast.

Hij studeerde aanvankelijk grafiek in Sint-Lucas en beeldende keramiek in het KASK en ontpopte zich tot een echte Gentenaar. Toch vertrok hij in 1987 naar New York voor een studie schilderkunst in het Pratt Institute. Sindsdien beoefent hij die discipline op doek en papier.
Sinds 20 jaar woont hij onafgebroken in New York, maar toch duikt hij ook regelmatig met tentoonstellingen in België op.

Dat hij nu in Huize Bonaventura verschijnt, is een niet te missen buitenkans.

Hij toont hier bladen die, ondanks de kleine formaten (ca. A4), een enorme monumentaliteit koppelen aan een sterke intimiteit. Door het trefzeker positioneren van gekleurde, doorschijnende, verdunde olieverflagen vindt Marc Van Cauwenbergh de schepping opnieuw uit als een op het eerste gezicht kleurrijke chaos op de grens tussen de grote duisternis van het heelal en een zoektocht naar menselijke aanwezigheid.


Marc Van Cauwenbergh, Untitled # 27 - # 7, 2014 - Untitled # 15, 2013
olieverf op papier, 28,5 x 19 cm 


Zijn biomorfe vormen 'dansen' met en door elkaar, nu eens duister, dan weer kleurrijk, soms sublimerend maar dikwijls bol van lichamelijke, relationele spanning.

Men kan hem invloeden van colorfield painting toedichten of het over lyrische abstractie hebben, maar het is vooral duidelijk dat hij zijn boodschap enkel in vorm en kleur weet te vertalen zonder nood te hebben aan details.

De bladen van Van Cauwenbergh laten meteen een zinderende afdruk op je netvlies achter, maar een verdere exploratie van de gelaagde opbouw laat je verder doordringen in zijn beeldende thematiek. 


Marc Van Cauwenbergh

tot  13 oktober 2014
in
Huize St. Bonaventura
Provenierstersstraat 51
9000 GENT

zaterdag: 15 - 19 uur
zaterdag: 11 - 19 uur

www.huizebonaventura.be


© Art Spotter voor WATERSCHOENEN 

Geen opmerkingen: