Zoeken in deze blog

zaterdag 27 september 2014

Mario De Brabandere bij Kristof De Clercq Gallery (Gent)


Tussen de grote, drukke schilderijen (1989) van Mario DE BRABANDERE in de zomertentoonstelling 'Biënnale van de schilderkunst 2014' (nog tot 12 oktober) in het Raveelmuseum (maar ook in Museum van Deinze en MDD Deurle) en de huidige tentoonstelling bij Kristof De Clercq Gallery ligt een immense wereld van verschil. In het Raveelmuseum zitten overigens ook kleine werken die de evolutie al illustreren.

Sinds 2008 volgt Waterschoenen het werk en het tentoonstellingsparcours van Mario De Brabandere op de voet en ontdekten we een wereld van strak afgemeten composities.

Ik omschreef het hier al eens als volgt:

"Zijn compositorisch vermogen als tekenaar of beeldhouwer, zijn onvoorstelbare inventiviteit met de meest elementaire of onverwachte materialen en zijn gevoel voor uitgepuurde accrochages, maken van zijn tentoonstellingen telkens weer een fijnproeversmenu".


Mario De Brabandere,
 Zonder titel (2x), 2014, lakverf op paneel, 20 x 45 cm
Zonder titel, 2006, hout, 87,5 x 36 x 4 cm


 We zagen het werk sinds 2008 evolueren van stillevens en architecturale elementen in een strak afgemeten realisme dat aan Morandi of Brusselmans gerelateerd kon worden (dixit Jan Hoet) naar een steeds meer abstracte afweging van pure vormen en schijnbaar banale, gevonden voorwerpen en materialen.

Zijn tweedimensionale linoleumsculptuur (Zonder titel, 2014) (vergeef me de tegenspraak in de omschrijving) doet me denken aan René Heyvaert en zijn werken in toile cirée.

Ik zie het werk van Mario De Brabandere als een mix van poëtisch minimalisme, geometrische abstractie en arte povera, gemaakt vanuit een eerlijke en weloverwogen zoektocht naar evenwicht tussen vorm, kleur en compositie.

Een wandeling op Waterschoenen langs het parcours van Mario De Brabandere zal u ongetwijfeld voorbereiden op een bezoek aan de huidige tentoonstelling:


Maar probeer u daarna toch onbevangen in de beeldende wereld van deze kunstenaar te begeven.


 Mario De Brabandere,
Zonder titel, 2014, plastic, potlood en papier, 36,5 x 26,5 x 5,5 cmMario De Brabandere

tot 26 oktober 2014
in
Kristof De Clercq Gallery
Tichelrei 82
9000 GENT

woensdag t.e.m. zondag: 14 - 18 uur
en na afspraak
© Art Spotter voor WATERSCHOENENGeen opmerkingen: