Zoeken in deze blog

donderdag 25 september 2014

NATURE IS US: Raphael Buedts, Tom Jooris en Geert Koekoeckx bij D'Apostrof (Meigem)Galerie D'Apostrof ligt als een parel te midden van een landelijke omgeving. Kunst en natuur gaan hier hand in hand in deze oase van rust.
"Nature is (all around) us" denk ik, voortbouwend op de titel van de huidige tentoonstelling met werk van Raphaël BUEDTS, Tom JOORIS en Geert KOEKOECKX.

De drie ruimtes van galerie D'Apostrof hebben elk hun eigen karakter: de pianokamer waar je binnenkomt is met haar getemperd licht, de lemen wanden en de ruitjesramen een symbool van warme ontvangst en huiselijkheid; de grote witte zaal fungeert met haar royale bovenlicht en het grote raam op de tuin als een museale ruimte; de zolder boven de pianokamer biedt de bezoeker de kans zich even terug te trekken tussen werken uit de lopende tentoonstelling, herinneringen aan vorige presentaties en een mooie boekencollectie. Bovendien kunnen we het niet laten om ook van hier telkens een blik op de nabije natuur te werpen: NATURE IS (all around) US !

 Nature is (all around) us @ D'Apostrof


De opstelling op de benedenverdieping zorgt voor een mogelijke dialoog tussen de drie kunstenaars, maar biedt toch ook voldoende afstand zodat elk werk zijn eigen verhaal kan uitdragen..

Nu zijn Raphaël Buedts en Tom Jooris absoluut geen onbekenden voor WATERSCHOENEN, terwijl Geert Koekoeckx voor een zeer aangename kennismaking  zorgt.

Met zijn houten sculpturen bevestigt Raphaël BUEDTS onmiddellijk zijn aanwezigheid. Hij krijgt hier volop ademruimte in de grote zaal. Met 'Wolk', 'Vogel', 'Schaduw' en 'Console' etaleert hij ten volle zijn sculpturale woordenschat en werkwijze. Dichter bij de natuur en het natuurlijke kan je met sculpturen moeilijk staan: minimale bewerkingen van stukken boomstam.
Ooit maakte hij 'meubeldingen' die nog dichter bij de natuur aanleunden, zoals zijn 'Meubels voor een vogel' waarmee hij in 1986 op Chambres d'Amis in de tuin van een Gents huis verscheen.
Raphaël Buedts overleed in 2009, enkele maanden voor zijn overzichtstentoonstelling in het SMAK. Een jaar later bezochten we hem in zijn 'natuurlijke habitat' in Kalken (In den Bouw).
We kwamen zijn werk ook nog tegen in diverse groepstentoonstellingen.


Tom Jooris, Blind II, 2013, olie op doek, 50 x 40 cm
Geert Koekoeckx, 'Het topje van de berg', 2013, acryl-spraypaint-vernis
op doek, 30 x 24 cm


 Met enkele tekeningen dialogeert Buedts wonderwel met het werk van Tom JOORIS, die nog steeds zijn zoekende schraalheid op ons loslaat, maar toch ook sommige grote doeken stormenderhand laat inpalmen door intense kleurvlakken, zoals in 'Speed' (in de pianokamer) of 'z.t.' (achteraan in de grote zaal). Hij probeert die kleurinvasie blijkbaar te bezweren met zijn gekende tekens en sporen, maar de toon lijkt gezet. Ik ben benieuwd naar de verdere evolutie...

Tom Jooris dook reeds eerder op in Waterschoenen, o.a. In den Bouw 2011 of in Watou 2012, samen met zijn vader-dichter Roland Jooris.Raphaël Buedts, Wolk, 2005, hout
Tom Jooris, Z.T./Z.T./Lake Geneva,
2012-2014-2014, tekening op papier


 Geert KOEKOECKX toont in deze tentoonstelling één aspect van zijn artistieke arbeid: het abstracte werk dat een perfecte bestaansreden heeft naast zijn kleurrijke landschaps-, interieur- en situatieschilderijen (Pandemonium). Een bezoek aan zijn website zal u een en ander duidelijk maken.
Tranquility is de overkoepelende titel van het 'abstracte' luik. Ik vermoed dat het een soort vluchtweg is uit de soms beklemmende en helse situaties uit zijn Pandemonium.

Materie overheerst, in diverse soorten (acryl, vernis, olieverf, polyester) en lagen aangebracht en soms weer deels weggeschraapt. Koekoeckx gaat te werk als een archeoloog die het onderliggende blootlegt, maar genoeg duisternis of mysterie overlaat om de fantasie van de toeschouwer te prikkelen.
In een wat ouder werk als Extension I' (2010) laat het landschappelijke en het florale zich sterk voelen, maar toch is er ook steeds die kosmische dreiging van de onderliggende chaos. 'Tranquility' vraagt om een voorzichtige benadering, want voor je het weer slaat de 'stilte voor de storm' misschien om in een wild of hels 'pandemonium'.


 Geert Koekoeckx, 'Extension II', 2011,
olieverf en polyester op doek, 50 x 40 cm


 NATURE IS US

tot 12 oktober 2014
in
D'APOSTROF
Pastoriestraat 59
9800 MEIGEM / DEINZE

vrijdag-zaterdag-zondag: 15 - 18 uur
en na afspraak
Raphaël Buedts, tekening op papier, 29 x 19,5 cm
Tom Jooris, Speed, 20014, olie op doek, 198 x 160 cm


 © Art Spotter voor WATERSCHOENEN
Geen opmerkingen: