Zoeken in deze blog

maandag 22 september 2014

Ignace De Vos met 'geleende vormen/gevonden kleuren' bij galerie c. de vos (Aalst)


Vorig jaar mochten Ignace De Vos  en Ria Bosman de spreekwoordelijke dans openen in de tentoonstelling '20 jaar galerie c. de vos' bij hun zus en schoonzus.

Nu is Ignace DE VOS alleen aan zet. Naar aanleiding van zijn vorige solotentoonstelling in deze galerie, 'Kijken tot het donker wordt' (2011) kon ik u ondermeer wijzen op zijn activiteiten als gepassioneerd verzamelaar.
In die tentoonstelling vond hij de motieven voor zijn schilderijen in zijn verzameling gitaren. De gebogen gitaarvormen krulden zich als sierlijke, sensuele bogen naast en over elkaar.


Ignace De Vos, 'Shoowa', 150 x 100 cm


In de huidige tentoonstelling laat hij zich inspireren door een totaal ander deel van zijn verzameling: SHOOWA, textielkunst van de Congolese volksgroep Kuba.
In tegenstelling tot de sensualiteit van de gitaarmotieven overheerst hier de hoekigheid. De openheid van de 'geleende vormen' zorgt bij verregaande superpositie en mede door de kleurenkeuze van de kunstenaar voor een soms duizelingwekkende dieptewerking.

Daardoor ontstaan niet alleen letterlijke, maar ook mentale sluipwegen die echter nooit zonder gevaar zijn omdat ze steeds ingekapseld worden door een gerasterde doolhofstructuur.


Ignace De Vos, detail uit 'Gele Middenstreep', 100 x 80 cm
(ter illustratie van de graffititechniek)


Meer dan ooit zijn de schilderijen van Ignace De Vos een mix van traditie en hedendaagse toepassingen, van etnische achtergronden en schildertechnieken van de streetart. Dat laat zich ook aflezen uit een aantal titels die hij zijn werken meegeeft. Hij opent met 'Shoowa' en eindigt met 'Sparvar'. Daartussen ligt een wereld van geleende motieven en gevonden kleuren, door Ignace De Vos naar zijn hand gezet.Ignace De Vos, 'Sparvar 1', 120 x 70 cm


Ignace DE VOS
'geleende motieven / gevonden kleuren'

tot 12 oktober 2014
in
galerie c. de vos
oude gentbaan 295-297
9300 AALST

vrijdag - zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 10.30 - 13.30 uur

www.galcdevos.be

© Art Spotter voor WATERSCHOENENGeen opmerkingen: