Zoeken in deze blog

dinsdag 14 oktober 2014

Karel Fonteyne met 'Tales of Silence' bij Ingrid Deuss (Antwerpen)


"We are who we were" ... zo omschrijft Karel FONTEYNE (°1950) zijn eigen ontstaansgeschiedenis als mens en fotograaf. We zijn wie we waren ... het resultaat van de impressies en ervaringen tijdens onze jeugd.

'I AM WHO I WAS' is dan ook de titel van een vroege serie (1968 - 1981), in 2005 herdrukt en in 10 boxen van 20 foto's uitgegeven. De dichter (en schilder) Paul Snoek noemde Karel Fonteyne in 1976 in dit verband een 'Einzelgänger' die leeft en werkt in een wereld die alleen hij bewoont.

De meest recente serie
TALES OF SILENCE  
toont nu bij Ingrid Deuss een andere Karel Fonteyne dan wat we in mei 2013 bij Galerie De Buck bespraken. Daar zagen we grote werken in zwart-wit uit series als 'Black Earth' en 'Blue Hotel' en kleinere foto's uit de reeks 'Abracadabra' of 'Shapes and things'.

Ook nu weer laat hij een flinke zin voor 'surrealistische' verwijzingen zien, al wordt de blik door het gebruik van een (geheel nieuw) mild kleurenpalet enerzijds verzacht, terwijl tegelijk de beelden aan zeggingskracht winnen.


 Karel Fonteyne, Eleven June 1730 & Dust, foto, 40 x 50 cm


De aangeklede figuren uit TALES OF SILENCE worden veel intiemer benaderd dan de naakten uit series als 'Black Earth', 'Blue Hotel' of 'Abracadabra'. Het heeft wellicht ook met cadrages en situatieschetsen te maken.
Terwijl de personages 'bevroren' lijken in soms banaal aandoende, dan wel ondefinieerbare handelingen, stralen ze toch een zekere warmte uit. Je krijgt af en toe zin om ze vast te pakken, te helpen, te bevrijden,...
Verwacht geen uitbundige, maar veeleer in zichzelf gekeerde of schijnbaar sterk op een zinloze activiteit gerichte figuren. U krijgt er wel een wereld vol beeldende poëzie bovenop.

Ik voel inhoudelijke en vormelijke verwantschap met de gekleurde tekeningen van Gideon Kiefer of de schilderkunst van Michael Borremans. Deze foto's zijn als eenmalige afdrukken overigens even uniek.

Het geheel voelt zich daarenboven perfect thuis in het jonge retro-interieur van de galerie.

Nog een gouden tip in verband met de foto 'COLLECTOR': ceci n'est pas une pipe.

En als ik er dan uit de fraaie collectie toch eentje zou moeten kiezen, doe me dan maar 'THE 12th BOX' (mede omwille van de link naar een werk van David Bestué - Pilar Triangular -dat ik onlangs in Maison Particulière zag).

Laat me u tenslotte de gepersonaliseerde tentoonstellingscatalogus aanbevelen, maar die ontdekt u natuurlijk ter plekke.


Karel Fonteyne, Without Words, foto, 80 x 100 cm 


KAREL FONTEYNE

TALES OF SILENCE

tot 25 oktober 2014
bij
Ingrid Deuss
Provinciestraat 11
2018 Antwerpen

woensdag t.e.m. zaterdag: 14 - 18 uur© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: