Zoeken in deze blog

donderdag 9 oktober 2014

Prix de la gravure 2014 in Centre de la Gravure (La Louvière)In 1989 gaf de Minister van Cultuur van de Federatie Wallonië - Bruxelles de organisatie van de 'Prix de la Gravure et de l'Image Imprimée' in handen van het gelijknamige 'Centre' in La Louvière.

Zopas werden de resultaten van de 23ste editie voorgesteld. Uit de inzendingen van 64 kunstenaars werd het werk van 37 weerhouden voor de tentoonstelling die op de hoogste verdieping van Centre de la Gravure loopt.
Samen met de tentoonstelling 'De la pierre à l'écran', die we hier gisteren bespraken, hebt u dus een mooi programma te goed: Vaut le détour !

Dit jaar koos de internationale jury (met o.a. Franck Bordas) uitzonderlijk voor 2 laureaten: Frederik LANGHENDRIES en Annabelle MILON.

Voor de deelnemers gelden enkele voorwaarden: deel uitmaken van de Communauté française de Belgique of er minstens 1 jaar gedomicilieerd en tussen 25 en 45 jaar zijn.

Verder staat de wedstrijd open voor alle traditionele of nieuwe druktechnieken die verschillende vormen kunnen aannemen: gedrukt op diverse dragers, boek, collage, installatie,...
De tentoonstelling biedt dan ook een gevarieerd beeld en de twee winnaars zijn er elk op hun manier in geslaagd een aparte invalshoek te vinden.Catherine De Braekeleer & Franck Bordas


Annabelle MILON houdt zich met vier grote witte bladen blijkbaar rustig op de achtergrond. Pas wanneer je dichterbij komt, merk je wat er aan de hand is. Haar bladen bevatten 'ingedrukte' teksten. Ze gebruikt de techniek van gaufrage of reliëfdruk in combinatie met een zeer hedendaags communicatiemiddel, de e-mail.
Mails fungeren normaal als middel voor snelle berichtgeving over en weer. Hier lijken de teksten echter van een andere orde. Er ontstaat een duidelijke weerbarstigheid en wrevel in de communicatie.
Door de teksten in reliëfdruk te presenteren, worden ze onttrokken aan de banaliteit van het oorspronkelijke medium en opgetild naar een hoger gespreksniveau, waar zich overigens een hoogst kritische benadering van de geciteerde standpunten opdringt.

De serie heet 'RE: I WAS WONDERING' en bestaat uit 4 bladen (100x60 cm) met in reliëfdruk de tekst van 4 gelieerde mailberichten.

De presentatie vlak bij de loden 'notebooks' met tekstberichten in zeefdruk van Olivier SONCK zal uiteraard geen toeval zijn: 'Tu mentiras tant' of 'La réalité dépasse l'affection'.


Annabelle Milon, Blad 3 van 4 uit de serie 'RE: I WAS WONDERING',
gaufrage réalisé en photogravure, 100 x 60 cm, 2012
 

In de hoek achteraan rechts staat de installatie van de andere gelauwerde: Frederik LANGHENDRIES.
Met zijn BOXES IN TRANSIT, 50 op een palet gestapelde kartonnen dozen die met zeefdruk bewerkt zijn, verwijst hij naar de divers gekleurde en met boodschappen en pictogrammen beklede containers die vanuit een haven als Antwerpen de wereld rondreizen. Ze zijn dus steeds in transit.

Toen de gezeefdrukte dozen klaar waren, nam de kunstenaar ze mee naar de Antwerpse haven om ze daar te confronteren met hun gigantische tegenhangers. De dokwerkers speelden graag het spel mee en namen zijn artistieke lading mee op hun containerkranen. De reportage kunt u volgen op het televisiescherm achter de dozen en via onderstaande videolink.In de hoek bij Frederik Langhendries vormt het werk van Gemma IANNELLO 'Chicken Curry' een sterke partner.Gemma Iannello, Chicken Curry, 2014, technique mixte,
impression numérique, collage, peinture et stylo

Frederik Langhendries, Boxes in transit, carton, sérigraphie, bois, video, 2014


Ik wijs u ook nog op Benjamin DEMEYERE met 'Le bonheur - Olivier' en Alix DUSSART met twee op plexiglas gedrukte werken (Mâa & Astra).

Maar uiteraard kiest u zelf uw eigen 'laureaten' in deze uitgebreide presentatie.Benjamin Demeyere, Le bonheur - Olivier (1 à 5), 2014,
sérigraphies et acrylique sur toile


PRIX DE LA GRAVURE 2014

tot 4 januari 2015
in
Centre de la Gravure
10, rue des Amours
7100 La Louvière

dinsdag tot zondag: 10 - 18 uur

gesloten op 24, 25 en 31 december 2014 en 1 januari 2015© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: