Zoeken in deze blog

zaterdag 4 oktober 2014

IN DEN BOUW (Kalken) toont 'Souvenirs 1984 - 2014'


Met drie opeenvolgende tentoonstellingen in september en oktober 2014 kijkt Christine Van De Heyden onder de titel 'Souvenirs 1984 - 2014' terug op 30 jaar kunst in haar Estaminet/Galerie 'In de Bouw' te Kalken.

3 X 10 kunstenaars vertegenwoordigen evenveel jaren, maar zijn slechts een kleine greep uit de tientallen die hier in al die tijd gepasseerd zijn. U moet er de indrukwekkende lijst op de website van de galerie (zie Galerie) maar eens op naslaan.

Met Waterschoenen hebben we het tentoonstellingsprogramma van In den Bouw de laatste jaren nogal intensief gevolgd. In de namen die straks opgesomd worden, krijgt u dan ook een aantal links naar besprekingen van vorige solotentoonstellingen hier. Zij en heel wat anderen uit de lijst van 'In den Bouw' zijn ook (sommigen zelfs talloze keren) met andere initiatieven in Waterschoenen opgedoken.


 In den Bouw

Het eerste deel (7 - 21 september) hebben we spijtig genoeg gemist, maar met de lijst van deelnemers kunnen we alvast enkele belletjes laten rinkelen.

Raphaël BUEDTS - Frank VAN dEN BERGHE - Roel GOUSSEY - Mario DE BRABANDERE - Vincent dE RODER - Bert SEYNAEVE - Alex MICHELS - Tom JOORIS - Ignace DE VOS - Ria BOSMAN


Werner Cuvelier


Vorige zondag stonden we mee aan de wieg van het tweede luik dat tot 12 oktober loopt:

Yves DE SMET - Leo COPERS - Bart BAELE - Werner CUVELIER - Erlend VAN LANDEGHEM - Myriam MESTIAEN - Maria DEGRÈVE - Marjan VERSCHRAEGEN - Guido VAN ELSEN - Lieve D'HONDT


 A room with a view


Ik liet me meteen verrassen door een vroeg werkje van Werner CUVELIER, in een zalig contrast tussen de 'barokke' lijst en de uitpurende kracht van zijn beeldtaal.
In 2009 dook hij uitdrukkelijk op in Waterschoenen met zijn 'esthetische mathematica' bij Galerie De Ziener en in november 2013 kon u hier mee naar zijn dubbeltentoonstelling bij De Ziener en Galerie EL.


Lieve D'Hondt

 
Tegenover Werner Cuvelier staat dit subtiele spel van lijn, vorm en kleur door 
Zij combineert heden en verleden, klassieke vormen en minimalisme, esthetica en kunstgeschiedenis in een tegelijk sterk en wankel evenwicht: confrontatie, dialoog, reconstructie, deconstructie,...
Het onderliggend patroon van de vaas is verborgen onder een gepigmenteerde laag in een onwaarschijnlijk blauw.
Ditzelfde type vaas gebruikte ze voor haar installatie in Villa De Olmen (Sans gêne).
U vindt ze overigens ook terug op het schilderij 'La Source' van Ingres.

Lieve D'Hondt stelt ook nog tot 11 oktober tentoon in FLUX galerie (Luik).


 Maria Degrève, Amour-Mer-Mordre-Mourir, foto op di-bond, 1985-2014, 
30 x 30 cm


Maria DEGRÈVE keert met haar bijdrage ook zowat 30 jaar terug in de tijd. Dit beeld is de transformatie van een polaroid uit 1985, gemaakt tijdens een performance in New York City.
Lipstick en mascara zijn als tekenmaterialen op het lichaam gebruikt.
Met de titel verwijst de kunstenares naar de etymologie van haar naam: Maria - Myriam - mare - mer.

Maria Degrève dook reeds meermaals in Waterschoenen op, onlangs nog in RAMBLE (FelixArt - Drogenbos).


 Erlend Van Landeghem, De koning is dood.Leve de koning, 2014, polyester


Voor de sculptuur van Erlend VAN LANDEGHEM waren de kamers van de galerie wat te klein. Het grasveld voor de Estaminet zorgt echter wel voor de nodige ruimte voor wat eigenlijk een 'anti-monument' is. Hier is duidelijk iemand van zijn sokkel gedonderd. Televisiebeelden worden uit mijn geheugen gefilterd. Monumenten ter ere van machthebbers als Sadam Hoessein werden door een woedende menigte van hun sokkel gesleurd. 
Deze sculptuur van Erlend Van Landeghem bespeelt duidelijk hetzelfde thema. De gevallen koning klampt zich nog vast aan de macht, maar maakt geen kans meer. Met zijn gezicht als een doodskop, zijn zwarte kleur als symbool voor vergankelijkheid en zijn verkrampte en verwrongen houding is hij een vogel voor de kat.
 Maar de 'macht' gaat verder... in andere handen... en de geschiedenis herhaalt zich!

Erlend Van Landegem dook een tijdje geleden in Waterschoenen op naar aanleiding van een tentoonstelling in Loods 12.


*

Het derde deel van het concept 'Souvenirs 1984 - 2014' start op zondag 19 oktober en loopt tot 2 november 2014 met opnieuw 10 kunstenaars.

Jan VAN IMSCHOOT - Michaël BORREMANS - Peter VAN GHELUWE - Johan DE WILDE - Steve MICHIELS - Luc DONDEYNE - Mark CLOET - Jeroen FRATEUR - Walter DE MULDER - Rik SOENEN


 SOUVENIRS
1984 - 2014

IN DEN BOUW
ZOMERSTRAAT 85
9270 KALKEN

OPEN
vrijdag vanf 19 uur
zaterdag vanaf 14 uur
zondag vanaf 11 uur


Waterschoenen besprak de voorbije jaren ook andere tentoonstellingen bij 'In den Bouw':

 

© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: