Zoeken in deze blog

woensdag 15 september 2010

Michel Leonardi bij Galerie c. de vos in Aalst

Het werk van Michel Leonardi (°1951) heb ik leren kennen als dat van een 'dichter' die met kleur en eenvoudige vormen werkt, maar daarmee een absolute poëtische en beeldende kracht weet te bereiken. Zijn schilderijen zijn verstilde denkoefeningen in afgewogen kleurvlakken.
Ook als ontwerper van tafels houdt hij zich aan een strak schema met al even strakke materialen als glas en metaal.
Toen ik tijdens de vorige editie van Lineart bij Galerie c. de vos geconfronteerd werd met zijn witte, driedimensionale torentjes, zorgde dat aanvankelijk voor enige bevreemding. Ik kon ze niet meteen plaatsen in de lijn der verwachtingen, hoewel ze mij toen overvielen met een zeker 'duizend-en-één-nacht-gevoel'.

Toen ik enkele dagen geleden bij Galerie c. de vos binnenstapte, werd stilaan een en ander duidelijk. De galerie is door Leonardi herschapen in een opeenvolging van kamers vol verhalen, waarin de poëtische kracht nog steeds sterk aanwezig is, maar waarin hij ook zijn bekommernis over de teloorgang van de wereld onder de aandacht brengt.
De ondergang van het ecologisch systeem, de onmenselijkheid van sommige politieke structuren of andere ervaringen brengt hij via schitterende installaties (met schilderijen, tekeningen, foto's, objecten,...) in beeld. De torentjes of tekeningen van kastelen blijken plots veel minder speels, sprookjesachtig of onschuldig.


(c) Michel Leonardi & Galerie c. de vos

Kunst met een boodschap' leidt dikwijls niet tot artistiek hoogstaande resultaten. Bij Leonardi daarentegen is het resultaat ronduit verbluffend.
Hij presenteert zich bijwijlen als een artistieke onderzoeksjournalist, die de zaken bestudeert en verbanden blootlegt, maar die daarbij vooral het beeldverband in het oog houdt.


(c) Michel Leonardi & Galerie c. de vos

Het is een letterlijk rijkgevulde, maar inhoudelijk en esthetisch zo sterke tentoonstelling geworden, dat je echt als fijnproever van het ene 'gerecht' naar het andere moet gaan. Je riskeert bijlange geen indigestie, maar integendeel zin om met een gouden lepeltje steeds weer nieuwe hapjes te nemen.
Dit is echt een tentoonstelling om te savoureren...


(c) Michel Leonardi & Galerie c. de vos
De tentoonstelling
'I saw it with my own eyes'
loopt tot 3 oktober 2010
bij Galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295-297
9300 AALST
vrijdag en zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 10.30 - 13.30 uur
en na afspraak

Geen opmerkingen: