Zoeken in deze blog

zaterdag 18 september 2010

'Werken in gesprek' in Villa De Olmen te Wieze (Ria Bosman, Mario De Brabandere, Olivier Deprez, Tinka Pittoors, Frank Van Hiel)

Een tentoonstelling in Villa De Olmen zorgt telkens weer voor een speciale ervaring, omwille van de aparte, architecturale omgeving.
Oorspronkelijk was het de bedoeling enkel de gelijkvloerse verdieping als galerie te gebruiken, maar meteen bij de openingstentoonstelling ijverde kunstenaar Olivier DEPREZ er (gelukkig) voor om ook de originele kamers op de verdieping in te schakelen. Sindsdien werden, naargelang de wensen en behoeften van de kunstenaars, steeds meer of andere ruimtes in het artistieke parcours opgenomen.
In de huidige groepstentoonstelling met als titel 'Werken in gesprek', wordt gestreefd naar een dialoog tussen de individuele werken en de toeschouwers. Er is niet gezocht naar een gemeenschappelijk thema tussen de deelnemende kunstenaars. Elke kunstenaar, elk werk mag voor zich spreken. De ophanging of plaatsing van de individuele kunstwerken in specifieke kamers zorgt meer dan ooit voor een nieuwe dynamiek. De geklasseerde villa op zich is 'gedoemd' om steeds hetzelfde (voorbije) tijdsbeeld te tonen. Dankzij de aanwezigheid van hedendaagse kunst krijgt zij echter steeds nieuwe impulsen.

(c) Tinka Pittoors & Villa De Olmen
In de hal met de donkere wanden zit de confrontatie er meteen goed in met een stevig contrasterende, frisse wandsculptuur van Tinka PITTOORS (°1977), die de beeldhouwkunst als het ware opnieuw uitgevonden heeft. (In dit verband durf ik haar in één adem met Tamara Van San te noemen). De grens tussen het natuurlijke en het artificiële is hier heel dun geworden.

(c) Frank Van Hiel & Villa De Olmen

Een absoluut verrassende kennismaking is hier voor mij het subtiele werk van Frank VAN HIEL (°1980), die met minimale middelen een nieuwe 'klassieke' werkelijkheid schept. Zijn andere werken doorheen deze tentoonstelling zullen U zeker een rustgevend picturaal evenwicht bezorgen.

Nu gaat het doorheen de verschillende kamers verder in een ongekende soberheid van ophanging, in een mix van kunstenaars en met een onvoorstelbare zin voor detail in de samenspraak tussen het werk en de omgeving.

(c) Ria Bosman & Villa De Olmen
De grote salon achteraan wijkt met sprekend gemak af van de symmetrische accrochage die we er tijdens verschillende tentoonstellingen gewoon waren. Een schilderij van Olivier DEPREZ (°1974) aan één kant, een typisch wandtapijt van Ria BOSMAN (°1956) links van de schouw en een 'klassieke' gipsen kop door Mario DE BRABANDERE (°1963) op de schoorsteen stelen er met overtuiging de show.

(c) Olivier Deprez & Villa De Olmen
In de witte ruimtes van de twee garages zet de sobere schoonheid zich verder met werk van o.a. Olivier Deprez, Frank Van Hiel en Ria Bosman.

(c) foto: Artspotter (c) werk: Mario De Brabandere & Villa De Olmen
De kelder, of tenminste het eerste grote deel, is gepromoveerd tot speeltuin van Mario De Brabandere. Met een paar tekeningen van zijn kenmerkende kannen, een grote gipsen kop (met schitterende neus), enkele houten en metalen objecten en een serie ijzerdraadsculpturen heeft hij deze kelder met een bijzondere zorg omgetoverd tot een soort museum, waarin de relatie tussen de werken en de omgeving absoluut af is!
*
Toch bezit elk werk de kracht om ook buiten deze perfecte omgeving een nieuw leven in een ander interieur te beginnen.


(c) Mario De Brabandere & Villa De Olmen
Op weg naar de eerste verdieping houdt een groot wandtapijt van Ria Bosman in een gevoelige kleurverhouding de wacht bij het grote raam op de overloop.
Eens boven worden we het gangetje rechts naar de badkamer ingelokt. Net daar, links voor de badkamerdeur, hangt een klein werkje van Ria Bosman. Het is dit keer geen tapijt, maar de kaft van een oud boek met een simpele, geschilderde, vertikale streep in het midden. Deze ongekende eenvoud ontplooit zich hier als een artistieke parel.
Ook in de gang en de grote slaapkamers is de soberheid en de intimiteit ten volle gerespecteerd.
*
Graag laat ik U voldoende ruimte om deze erg poëtische tentoonstelling te ontdekken. Het huis vormt één facet, de kunstwerken zijn een tweede. Maar meer dan ooit tevoren zorgt de combinatie van de twee voor artistieke vonken.
*
De tentoonstelling
'Werken in gesprek'
loopt tot 3 oktober 2010
in
VILLA DE OLMEN
Nieuwstraat 83
9280 WIEZE
zaterdag en zondag: 11 - 18 uur
*
OP ZONDAG 26 SEPTEMBER 2010 OM 15 UUR
CONCERT KALès
reservatie 0478.40.59.80
Inkom 12 Euro

Geen opmerkingen: