Zoeken in deze blog

dinsdag 14 september 2010

Carole Vanderlinden bij Galerie Van De Weghe in Antwerpen

'Whispers' heet de solotentoonstelling van Carole Vanderlinden (°1973) en meestal vertalen haar fluisteringen zich in kleine formaten op papier en een aantal schilderijen. Een paar keer wordt het fluisterniveau opgetrokken tot een heuse, kleurrijke (ingehouden) schreeuw vanuit een donkere achtergrond met het schilderij 'Cristaux' of het grote 'Ligne de mire', allebei uit 2010. Het resultaat lijkt op een artistiek geregisseerde 'big bang'.


In wezen schildert Carole Vanderlinden natuurlijke elementen, gaande van bloemen en planten over figuren tot kleurrijke kristallen.
Helemaal achteraan op het gelijkvloers hangt een schilderij van een 'aapje' dat lijkt te twijfelen tussen dierlijke en menselijke kwaliteiten. Die 'twijfel' of dat bevreemdend zoeken is wel meer aanwezig. Zo is er bijvoorbeeld het grote gouden schilderij (zie laatste foto) met de 'zwevende' gekleurde-blokjes-boomstructuur. Het lijkt erop alsof ze een soort 'sacrale' sfeer wil creëren door de middelen aan te wenden die daar ook in vroegere eeuwen voor gebruikt werden.
Ik moet hier onvermijdelijk denken aan de gouden achtergronden van Simone Martini, recent in confrontatie met het werk van Jan Vanriet (Closing Time) in het KMSKA vlakbij. Ze slaagt erin eeuwen schilderkunst in haar eigen werk bij elkaar te brengen.
Soms gebruikt ze dat goud ook in de lijnvoering van haar onderwerpen, waardoor ze de figuren als het ware aan de achtergrond onttrekt.
Carole Vanderlinden voelt zich duidelijk thuis in de door haar gecreëerde wereld, maar tegelijk ligt de weg naar een verdere evolutie ruimschoots open.


(c) Carole Vanderlinden & Galerie Van De Weghe

Naast deze tentoonstelling blijft Hendrik Van De Weghe ook trouw aan de oorsprong van deze galerie: de grafiek.

Op de hoogste verdieping werd een ruimte vrijgemaakt voor de edities in samenwerking met 'Graphic Matter'. Zo zijn er nu meteen werken van o.a. Thierry De Cordier, Panamarenko, Raoul De Keyser en Luc Tuymans beschikbaar.

Ook de eigen grafiekuitgaven met o.a. Johan Tahon en Philippe Vandenberg krijgen weer een permanente plek in het aanbod. Een nieuwe uitgave van Johan Tahon, 'MOHOWK', een reeks van 2 etsen op 15 exemplaren (2010) is meteen de aanzet voor deze doorstart.
De tentoonstelling van Carole Vanderlinden
loopt tot 9 oktober 2010
in Galerie Van De Weghe
Museumstraat 4
2000 Antwerpen

Open van woensdag t.e.m. zaterdag
van 14 tot 18 uur
en na afspraak

www.galerievandeweghe.beGeen opmerkingen: