Zoeken in deze blog

zondag 8 november 2015

Thomas Du Caju versus Jean Paul Theunissen in 't Gesproken Dagblad (Wetteren)Dat je ook met kleine, pretentieloze initiatieven een kwalitatief artistiek feest kan creëren, bewijst Eric Bracke nu al enige tijd in zijn Wetters café 't Gesproken Dagblad. Tentoonstellingen, literaire  sprekers, muzikale evenementen, etentjes,... duiden niet meteen op een conventioneel café. Met een journalist-kunstenaar-kunstcritcus achter de toog is dat wellicht niet te verwonderen

Een week geleden voelde ik me toch niet helemaal op mijn gemak vermits ik volgens de uitnodiging naar 'THE BATTLE OF WETTEREN' trok. Gelukkig was ik bij aankomst al meteen gerustgesteld: het café stond nog overeind en de hoofdacteurs zaten gezellig bij elkaar aan tafel.

De confrontatie tussen striptekenaar Thomas DU CAJU en fotograaf Jean Paul THEUNISSEN bleek dus al meteen allesbehalve vijandig. Binnen de intimistische sfeer van   deze bruine kroeg (met als extra die warme oranje muren) voeren ze een artistieke en historische dialoog.
Een tekening van Thomas Du Caju krijgt telkens het gezelschap van een corresponderende foto die Paul Theunissen in Wetteren gemaakt heeft. Deze manier van presenteren blijkt even simpel als efficiënt.


'The Battle of Wetteren'


Voor de mensen van Wetteren zal de herkenning ongetwijfeld een extra element zijn, maar ook voor de buitenstaander is het puur thematisch en vormelijk een geslaagde operatie.
Een Wetterse spoorwegbrug wordt geflankeerd door een straatscène met de Brooklynbrug in New York. Een oude toren in de buurt van het station dialogeert met een getekende kerktoren. Ook het café waar we ons bevinden krijgt een rol toebedeeld.

Thomas DU CAJU put uit bladen voor de stripreeks 'Betty & Dodge', waarvoor hij de tekeningen maakt. Voor de stripfananten onder u is dat ongetwijfeld een bekende serie. De tekenstijl van Du Caju is zeer gedetailleerd, maar gebaseerd op de klare lijn. 
De tekenaar verzorgt ook de serie 'Sabbatini' en werkt bovendien mee aan 'Kiekeboe'.


© Thomas Ducaju (tekeningen) & Jean Paul Theunissen (foto's)

Ook het café (linksboven) krijgt een plek in het verhaal


Serie van striptekenaar Thomas Du Caju


Jean Paul THEUNISSEN duikt niet voor het eerst in WATERSCHOENEN op. Vorig jaar omschreven we zijn fotografische bijdragen bij BAVART (Gent) nog als volgt:

...terwijl J-P THEUNISSEN met zijn (letterlijk) fotografisch realisme zodanig op een retro-realiteit inzoomt, dat ook hij een graad van abstractie bereikt. 


Nu gaat Theunissen voor een breder spectrum, waarin hij met een realistisch, maar strak geregisseerd beeld een duidelijk antwoord biedt voor de tekeningen van Du Caju. Zoiets heet dan DIALOOG.© Thomas Du Caju (tekening) & Jean Paul Theunissen (foto)Thomas Du Caju versus Jean Paul Theunissen

'The Battle of Wetteren'

tot 30 november 2015
in
't Gesproken Dagblad
Spoorweglaan 136
9230 WETTEREN

elke dag vanaf 16.15 uur
zondag vanaf 11 uur
woensdag GESLOTEN© Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: