Zoeken in deze blog

zaterdag 6 juli 2013

Dolores Bouckaert bij Galerie Jan Dhaese (Gent)

 Na twee 'klassieke' tentoonstellingen met schilderijen en tekeningen (Stéphanie Leblon en Kristof Van Heeschvelde) is er bij Jan Dhaese weer tijd voor een beetje afwisseling en dus ruimte voor het 'intimistische levenstheater' van Dolores BOUCKAERT (°1976) die de galerie ombouwt tot een installatie met verschillende media als video, diaprojectie, objecten, tekeningen,... in het kader van haar project 'PRIVATE/PUBLIC LIFE, the crack'.

Het werk van Dolores Bouckaert is een work in progress, net zoals het leven zelf. Naast een carrière als actrice in film en theater, gebruikt ze het kunstenaarschap als middel tot individueel onderzoek in relatie tot de 'buitenwereld'.
 

Dolores Bouckaert, Private/Public life @ Galerie Jan Dhaese 
Strangers and a dog in the house, film, 85', © 2012 
 
In 'PRIVATE/PUBLIC life, the crack' gaat ze wel erg ver in het zich prijs geven aan de blikken van de bezoeker / toeschouwer, maar toch houdt ze tegelijk de regie zo stevig mogelijk in handen.
Voor dit project heeft ze voor het eerst de deuren van haar private woning opengezet in een gedurfd spel met enkele deelnemers die wellicht zichzelf in een soort 'reality show' waanden. Tot dan had ze steeds 'angstvallig' de grens tussen haar huis en de buitenwereld gesloten gehouden.
 
Neem in de eerste kamer van de galerie dus alvast de tijd voor de film 'Strangers and a dog in the house', de videoregistratie van dit project waarvoor ze drie onbekenden en een hond een hele dag in haar woning toeliet. Ze verwelkomde hen met de volgende tekst op een briefje:
 
"Beste, alvast bedankt voor uw aanwezigheid en medewerking in 'Strangers and a dog in the house'. U zal de hele dag gefilmd worden terwijl u verblijft in dit huis, u mag gebruik maken van alle vertrekken in dit huis, u mag zelf kiezen hoe u de tijd in dit huis invult. Er worden geen concrete acties van u verwacht. Om 13h krijgt u een lichte lunch. Om 18h stopt het project en ontmoet u mij. De hond mag plassen in de tuin.
 
Tot straks, X".
 
Na een tijdje zagen de bezoekers de cameraman niet meer. Hij ging als het ware op in het decor.
(P.S.: Ik hoop dat de hond kon lezen)
 
De grens tussen privé en publiek werd al snel overboord gegooid. Ook tussen de drie mensen, die elkaar vooraf niet kenden, ontstond een vreemde toestand van deels schroom, gretigheid, speelsheid, nieuwsgierigheid, verantwoordelijkheid,... een bevreemdende ervaring.
 

Dolores Bouckaert, Private/Public Life @ Galerie Jan Dhaese 
 
 
 De installaties in de hoeken schetsen een toestand van 'de' kamer gezien vanuit haar bed tijdens een periode dat ze daar wegens ziekte een lange tijd moest doorbrengen. Het sterke lineaire en perspectivistische karakter wordt gelardeerd met schijnbaar banale, maar intimistische of gepersonaliseerde voorwerpen uit het huis.
 
In de tweede kamer van de galerie is Dolores Bouckaert op een zeer speelse, maar tegelijk zeer intieme manier aan zet met 20 maquettes van haar slaapkamer. Het zijn letterlijk kijkdozen waarin ze momenten uit haar nachtmerries in beeld brengt.
 

Dolores Bouckaert, Private/Public Life @ Galerie Jan Dhaese 
Blue Castle, photo by Javier Català, © 2013 
 
 
Het is nog maar een kleine stap naar de 'echte' slaapkamer of 'the blue castle', zoals ze die zelf noemt, hier een installatie met diaprojectie in de laatste duistere kamer van de galerie.
 
 

 Dolores Bouckaert, Private/Public Life @ Galerie Jan Dhaese
 Maquette uit 'little blue castle', © 2013 (20 maquettes)
 
 
" THE BLUE CASTLE" gaat over de bizarre relatie die er kan ontstaan wanneer we lange tijd in eenzelfde ruimte spenderen met de focus op de mentale en fysieke deformatie van een ruimte die zich louter in ons hoofd afspeelt".

Samen met Javier Català realiseerde Dolores Bouckaert een serie dag- en nachtopnames die een beeld geven hoe het slaapvertrek beleefd wordt. In nachtbeelden verschijnt ze zelf in beeld, slapeloos, onderhevig aan een overdosis impulsen vanuit de kamer. Het felle licht markeert telkens de overgang naar de dag.

Let ook op de architectonische constructie van het projectieoppervlak (met dank aan architect Guy Chatel, waardoor de deformatie van het beeld mee in de hand gewerkt wordt.


 Dolores Bouckaert, Private/Public Life @ Galerie Jan Dhaese
The blue castle, installatie met dia-projectie, © 2012 (detail)
 
 
 Dolores Bouckaert
PRIVATE/PUBLIC life, the crack
 
tot 28 juni 2013
in
Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15B
9000 GENT
 
donderdag tot zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 11 - 14 uur
 
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 
 


Geen opmerkingen: