Zoeken in deze blog

dinsdag 16 oktober 2012

Karl Mechnig met 'Bewogen Beeld' bij Galerie S&H De Buck (Gent)

Wie momenteel bij Galerie S&H De Buck binnenkomt en zich geconfronteerd ziet met de grote doeken van Karl MECHNIG, wordt onvermijdelijk overrompeld door zijn 'Bewogen beelden', waarin de stilgezette tijd even lijkt te twijfelen of hij zich echt laat bedwingen: momentopnamen die nog nazinderen...
Met slechts zeven grote schilderijen maakt Karl Mechnig de ruimte tot de zijne. In de serie kleine tekeningen aan de overkant vertelt hij bijwijlen vreemde verhalen in een samensmelting van figuren en situaties die 'uit de tijd' geplukt lijken.
Tekenen is hier eigenlijk zijn 'core business'. Ook in zijn grote schilderijen gaat hij in feite als een tekenaar te werk. Door zich tot één kleur te beperken, versterkt hij die indruk nog.
Maar of het nu met potlood of met acrylverf en penseel is... Karl Mechnig kan tekenen ! Hij is een echte vakman.
Om te kunnen tekenen zoals hij, moet je allereerst goed kunnen kijken.

Karl Mechnig @ Galerie S&H De Buck

Deze gedachtegang werd door inleider Kurt Van Eeghem overigens op spitante wijze tot leven gebracht.
Als eminent cultuurmens en kenner van klassieke muziek vergeleek hij Karl Mechnig met de Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli. Hij legde links inzake uitmuntende omgang met hun medium, de mogelijkheid tot doorleefde interpretatie van hun onderwerp en beklemtoonde voorts hun absolute 'eigenheid'.

Wie Karl Mechnig op zijn zoektocht naar modellen vergezelt, gaat als een flaneur op stap in Parijs of Brugge. Toevallige ontmoetingen met passanten leiden tot het snel fotografisch vastleggen van taferelen, die later misschien als inspiratiebron voor zijn 'bewogen' beelden kunnen dienen.


Een 'bewogen' introductie door Kurt Van Eeghem

Het leven is in beweging... stilstaan is achteruitgaan... ! Maar er is ook het vluchtige van de ontmoeting, beelden als 'passing shots', waarbij de blikken even contact  zoeken, maar we intussen alweer verder stappen.
Doordat Karl Mechnig zijn medium zo stevig beheerst, kan hij de 'banale' beelden omvormen tot 'bewogen' beelden in de dubbele betekenis van het woord: beweging gekoppeld aan trefzekere fixatie, waarneming gekoppeld aan emotie.

Zijn personages blijven onbekenden, zowel voor hem als voor ons, maar toch ontstaat er een onmiskenbare (wederzijdse) band met al die mensen... caught in the act... en dan die ene hond... in trillende rust.

Karl Mechnig, Walking in Paris & Parisienne, acryl op doek

'Walking in Paris', 'Parisienne', 'Dog', Walking in Bruges', 'Tourists', ... en helemaal achteraan 'Paris' en 'On the bridge'.

Wie deze serie gezien heeft, kan er weer een hele tijd tegen...
En vergeet bovendien de tekeningen niet!

Een tentoonstelling om geenszins te missen!

Karl Mechnig
'Bewogen beeld'
tot 17 november 2012
in Galerie S&H De Buck
Zuidstationstraat 25
9000 GENT

woensdag t.e.m. zaterdag: 15 - 18 uur
en na afspraakIn het fotokabinet achteraan toont Jan VAN DEN ABEELE enkele fotografische 'gerecycleerde sensuele' herinneringen. Vrouwelijke naakten als 'Compressed memory' of 'Dumped memory' balanceren op de grens tussen verleiding en teloorgang.


Geen opmerkingen: