Zoeken in deze blog

dinsdag 2 oktober 2012

Ignace De Vos bij Huize St.Bonaventura (Gent)

Het Gentse Sint-Elisabethbegijnhof vormt, ondanks zijn niet-ommuurde ligging, nog steeds een soort dorp in de stad. Al is ook hier sinds jaar en dag koning auto opgerukt en zit je vlak bij de drukke stadsring, toch blijft het geheel van straten en straatjes met al dan niet gerestaureerde huizen een oase van rust.
Dat betekent niet dat de tijd hier verder helemaal stil is blijven staan.

Op het nummer 51 van de beeldige Provenierstersstraat vormt een bekoorlijk tuinpoortje de toegang tot een huis waar hedendaagse beeldende kunst zich 'thuis' voelt: Huize St. Bonaventura
 
 
Huize St. Bonaventura
 
De kleine tentoonstellingsruimte (sinds 2006) krijgt telkens een verlengde in de keuken en de woonkamer van dit voormalige begijnenhuisje.
 
In juni van dit jaar namen we U in 'Waterschoenen' mee naar de tentoonstelling 'Leen Van Moere' en in januari stelden we U 'Poëtische Perforaties van Paul Bourgeois' voor.
Ook andere goede bekenden van 'Waterschoenen' zoals Nicoline Van Stapele, Paul Gees, Mario De Brabandere, Frank Van Hiel en Wim Nival passeerden hier al de revue.
 
Met Ignace DE VOS (°1954) verschijnt alweer een kunstenaar die we vorig jaar, naar aanleiding van zijn tentoonstelling 'Kijken tot het donker wordt', nog uitgebreid in beeld brachten.
In tegenstelling tot die tentoonstelling, waar hij met recent werk uitpakte, werd hier een selectie gemaakt uit werken tussen 1983 en 1990, een soort mini-retrospectieve of veeleer een momentopname van een periode, die laat zien hoe Ignace De Vos evolueert als een materieschilder van de 'wilde' blauw-zwarte vlakafwegingen op papier (1983) over de gevoelig-strakke tweeluiken op linnen (1986-87) of het craquelerende 'Droogbarsten' (1986) naar de kleurrijke, vivante schilderijtjes, waarvan het laatste uit 1990 zich blijkbaar aandient als een ode aan de wolken van Jean Brusselmans.
 

Ignace De Vos, Z.T., 1990, acryl op linnen, 45x 35 cm
 
Vanaf hier ligt de weg open voor het kleurenpalet en de ingekapselde of beweeglijke vormelijkheid van zijn latere werk. 
 
In Huize Bonaventura leidt elke tentoonstelling ook onvermijdelijk naar een confrontatie met de private collectie in het woongedeelte en wordt telkens bewezen dat klein werk (qua afmetingen) ook bijzonder groot(s) kan zijn !

Ignace De Vos, Z.T., 1988, acryl op linnen, 40x30 cm
 
 
 Ignace De Vos
 
tot 14 oktober 2012
in
Huize St. Bonaventura
Provenierstersstraat 51
9000 GENT
 
zaterdag: 15-19 uur
zondag: 11-19 uur
 
 


Geen opmerkingen: