Zoeken in deze blog

donderdag 25 oktober 2012

Linea recta / pa-ra-de: een editie van Francis Denys

 Wie niet weet dat 2012 het BOONjaar is, met talrijke activiteiten in de stad Aalst en op verschillende andere plaatsen, heeft waarschijnlijk een hele tijd op een andere planeet gewoond. Honderd jaar geleden (15 maart 1912) werd Louis Paul Boon in Aalst geboren.

Op 23 juni 2012 werd een BOONPARADE georganiseerd (wat zou Aalst zonder stoeten zijn?)
In de voorafgaande maanden hadden verschillende beeldende kunstenaars zich geëngageerd om samen met diverse groepen te werken aan dit project.

(Lucie Renneboog, Stief Desmet, Wouter Cox, Patrick Schrevens, Olivier Bras, Bart Lodewijks, Danny Cobbaut, Robin Vermeersch, Evy Bosman, Frank Bragigand en Francis Denys.)

 
Francis Denys, Linea Recta, Editie 49 exemplaren, 2012


De dag van de Parade trok de hele stoet van de Kapellekensbaan, langs de Markt naar het vernieuwde Werfplein, vlakbij de Dender.
Francis DENYS toonde zich met zijn ellenlange sculptuur op wieltjes 'LINEA RECTA' als een heuse performance artiest. Hij trok een vlammend rode lijn door de straten van de stad en effende, nu eens zigzaggend en dan weer in een rechte lijn, het pad voor Louis Paul Boon langs de 'muur van Schotte' (Ondineke wandelde ongezien mee) naar de plek waar het Daensmonument uitkijkt op de Dender.

Vorige zaterdag (20 oktober 2012) werd in het Aalsterse stadhuis een schitterende, gelimiteerde editie (49 genummerde en getekende exemplaren) met 18 laserprints op 'accordeonformaat' voorgesteld. Op de zwart-witte, matte prints slingert de (met de hand ingekleurde) rode 'linea recta' zich over de grijze straten.

De bijgevoegde DVD bevat een fotografisch overzicht van de tocht.

Dankzij de steun van verschillende partners is deze unieke editie te koop voor slechts 25 EURO.
Beschikbaar bij de balie van het Stedelijk Museum 't Gasthuys in Aalst
of bij de kunstenaar Francis Denys
francisdenys@gmail.com

Francis Denys realiseerde naar aanleiding van de Parade ook een radioprogramma voor Radio Katanga (zie Katanga rewind player / Radio Katanga Specials / 2012-06-23)

 

 Francis Denys, Linea Recta, bijna klaar voor de parade, 23 juni 2012
 
 
 Kapellekensbaan, De muur van Schotte, 23 juni 2012
 


Geen opmerkingen: