Zoeken in deze blog

zaterdag 27 oktober 2012

Werner Mannaers 'In den Bouw' te Kalken

'In den Bouw' presenteert de laatste tentoonstelling voor de winterstop. Dan is het wachten tot april 2013 alvorens het volgende evenement georganiseerd wordt, maar de warme gezelligheid van Estaminet In den Bouw blijft natuurlijk in alle gulheid beschikbaar.
U hebt dus alvast één goeie reden om nu te gaan kijken.
Een tweede reden is het 'recht voor de raap', schijnbaar chaotische, maar o zo gevoelige werk van ...
Werner MANNAERS (°1954).
 
 
Werner Mannaers @ In den Bouw
 
 
Meteen in het eerste zaaltje wacht ons een keurige rij van zeven kleine werken op papier. Kleur,lijnvoering en vlakverdeling nestelen zich dadelijk op ons netvlies, als speelse vingeroefeningen die los uit de pols lijken te komen.
Laat U echter ook van nabij 'verleiden' of 'misleiden' door de toegevoegde woorden, zinnen of woordspelingen: 'Ziemlich Dramatisch' bij een soort landschappelijk interieur, 'You' bij een blauw vrouwelijk naakt tegen een gele achtergrond of 'Formalismo Contemporaneo' bij een zwevende, expanderende, maar toch nog in toom gehouden kleurvorm.
 

Werner Mannaers, Je t' attends
 
 
Waar hij in de werken op papier nog duidelijk kiest voor een 'all over' bewerking van de drager, bewandelt hij in zijn schilderijen op doek ook de weg van snel neergezette, maar genuanceerde, sobere lijnen of vlakken.
Toch laat hij zich ook hier wel eens verleiden tot lyrische beschouwingen in wat me doet denken aan een kleurrijk gestippelde 'liefdesbrief' in verschillende alinea's en toonaarden, die hij met potlood ondertekent: 'Je t' attends'.


Werner Mannaers, You
 
 
De liefdesperikelen sluimeren wel eens meer op de achtergrond, zoals in 'Amour inventé amoureux'. Maar net zo goed duikt in zijn schilderijen de grote leegte op, als een schoongeveegd bord, waar nog vaag restanten van het nabije verleden zichtbaar zijn.
 

Werner Mannaers, Cahier de brouillons
 
 
Het boek 'Cahier de brouillons' bevat een selectie van 600 tekeningen
 
*
 
Werner Mannaers
'Die Suppe ist gegessen'
 
tot 11 november 2012
In den Bouw
Zomerstraat 85
KALKEN
 
vrijdag vanaf 19 uur
zaterdag vanaf 14 uur
zondag vanaf 11 uur
 
 
 
 
 
 


Geen opmerkingen: