Zoeken in deze blog

dinsdag 2 oktober 2012

Mathieu Nozières bij Galerie Mie Lefever (Destelbergen)

Toen Mathieu NOZIERES (°1988, Genoble, Frankrijk) in 2007 naar België kwam om er de 'Ecole Supérieure des Arts St. Luc' een studie beeldverhaal aan te vatten, wees niets er op dat hij zich vandaag als een bijzonder opmerkelijk schilder zou voorstellen.

Een verblijf als Erasmusstudent aan de 'Universitatea de Arta si Design' in het Roemeense Cluj-Napoca stuwde hem in de armen van de schilderkunst.

De 'School van Cluj' presenteerden we U met Adrian Ghenie (als één van haar belangrijkste vertegenwoordigers) tijdens zijn opmerkelijke tentoonstelling in het SMAK (Waterschoenen 9 december 2010) en even later bij galerie Tim van Laere in Atwerpen (Waterschoenen 3 februari 2011). Kort daarop brachten we ook verslag uit over de tentoonstelling van Sergiu Toma bij galerie Mie Lefever (Waterschoenen 15 maart 2011). 
Galerie Mie Lefever

 Nu is Mie Lefever 'kind aan huis' in Cluj en staan de afgestudeerden van daar al een hele tijd op haar tentoonstellingskalender.
Toch was de ontdekking van Mathieu Nozières ook voor haar een bijzondere ervaring. Na zijn Roemeens avontuur maakte hij in 2010 een ommezwaai van beeldverhaal naar schilderkunst, een discipline waarin hij dit jaar afstudeerde aan de Luikse 'Académie Royale des Beaux-Arts'.

Het eerste contact met zijn schilderijen maakt je meteen bewust van zijn ongelooflijk vermogen als 'beeldenverteller' met een enorme constructieve kracht als tekenend schilder.

Mathieu Nozières ,'Light camouflage', 100/130 cm, 2011, olie & acryl op linnen

Ik sta al snel voor het vrij grote schilderij 'Light camouflage' (2011) en leg onvermijdelijk de link met Adrian Ghenie. De technische beheersing en het onderdrukkende kleurenpalet, gekoppeld aan de intuïtieve opbouw (met kunsthistorische verwijzingen en speelse accenten... let op het liggend naakt in het midden en op de 'mannetjes' links beneden...). De mix van olie- en acrylverf zorgt voor een speciale tonaliteit.

De dreigende sfeer in zijn schilderijen wordt wel gecompenseerd door een ironische toon, zodat onderwerp en uitbeelding tot een evenwichtig, maar niettemin diepgravend resultaat leiden. Neem nu het kleine, maar indrukwekkende 'Ideological Seminar', waarin je de ganzen (in gedachten) mag vervangen door mensen... Je hoort zo het gekwetter!


Mathieu Nozières, 'The pyramid', 120/145 cm, 2011, olie & acryl op linnen

 De grote schilderijen zoals 'Pyramid' (120 x 145 cm) en 'Home Sweet Home' (205 x 215 cm) bieden letterlijk ruimte voor meester-verteller Mathieu Nozières en zorgen dan ook voor meerlagige beelden.

De kleinere schilderijen concentreren zich veeleer op één centraal onderwerp zonder zich al te gemakkelijk in eenduidige betekenissen te laten vangen.

Deze tentoonstelling is op zijn minst de omweg naar Destelbergen waard en dit onwaarschijnlijk jonge, maar voldragen oeuvre verdient de nodige opvolging.
U hoort er nog van, met veel plezier ook op WATERSCHOENEN.

Tot 14 oktober 2012
in
Galerie Mie Lefever
Eenbeekstraat 15
9070 Destelbergen

vrijdag & zaterdag: 13 - 17 uur
zondag: 14 - 17 uur

www.galeriemielefever.be


Geen opmerkingen: