Zoeken in deze blog

dinsdag 9 oktober 2012

Marthe Ramm Fortun met 'The Lecture' bij Galerie Jan Dhaese (Gent)

Wanneer ik de galerie binnenkom, waan ik me meteen in een vrolijk en kleurrijk pretpark.
Nu is Jan Dhaese niet bang voor een beetje spektakel tussen de meer 'klassieke' tentoonstellingen door. Zo staat de passage van Pavel Braila (december 2009) met de galerievloer vol potgrond me nog levendig voor de geest.
 
In de aanloop naar de huidige tentoonstelling werkte de Noorse (performance)kunstenares Marthe RAMM FORTUN een maand lang in situ aan een installatie op basis van bestaand werk (dikwijls ontleend aan vroegere performances) en in de stad gerecupereerde voorwerpen.
 
 
(c) Marthe Ramm Fortun @ Galerie Jan Dhaese, 2012
 
In eerste instantie zie je een wirwar van objecten, vormen, kleuren. Het ontdekken van de onderlinge relaties en betekenissen is nog wel een andere klus.
 
Misschien kan de begeleidende online publicatie 'The Lecture: Improvised Notes' enige voorafgaande opheldering brengen, aangezien daarin een link gelegd wordt tussen teksten van verschillende auteurs en de beelden uit de tentoonstelling.
Je kan ook een kijkje nemen op de blog van Marthe:
 
In een hoek van de eerste kamer staat een spiegel met de tekst 'I will not pay' met drie lippenstiften ervoor. Ik leg in gedachten een link met de tekst van Anders Smebye over een vrouw die in Avignon een wit abstract schilderij van Cy Twombly kust (een rode lippenafdruk achterlaat) en daardoor een eis tot schadevergoeding aangesmeerd krijgt.
 

(c) Marthe Ramm Fortun @ Galerie Jan Dhaese, 2012
 
I am so happy I was not born pretty
I am so happy I was not born a man
And now; I am so happy my only child is a girl
(Lotte Konow Lund)
 
Mits de nodige aanpassingen kan ik er ook wel wat mee...
 
*
 
We are all Pussy Riot !
 
*
 
Without te Structure you provided
Political Failure seemed destined
However s u n s o a k e d
I squinted and flew away
(Katy Diamond Hames)
 
*
 
... Just dance round the kitchentable and paint partyflags... all colors...
(Jan van Woensel)
 
*
 
Ik loop rond als een verbaasd kind in een speelgoed- of snoepwinkel, weet niet waar eerst te kijken, kan slechts intuïtief reageren.
Steeds is er die neiging om klaar te zien, maar stilaan bekruipt me de gedachte dat 'verloren lopen' andere ervaringen kan opleveren.
 

 (c) Marthe Ramm Fortun @ Galerie Jan Dhaese
 
Deze eerste grote solotentoonstelling van haar werk smaakt, ondanks of precies door de bevreemding, naar meer. Zelf heeft Marthe Ramm Fortun overigens de smaak van Gent te pakken. Vanaf 2013 wordt ze voor twee jaar resident van het HISK.
 
*
 
Marthe Ramm Fortun
'THE LECTURE'
 
tot 28 oktober 2012
in
Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15B
9000 GENT
 
donderdag t.e.m. zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 11 - 14 uur
 


Geen opmerkingen: