Zoeken in deze blog

woensdag 3 oktober 2012

Retrospectieve Lieve De Pelsmaeker in Aalst

Amper 48 jaar was Lieve DE PELSMAEKER toen ze in 1984 onverwacht overleed. Dus zullen we nooit weten hoe de verdere evolutie van haar werk zou geweest zijn.
 
Wel heeft ze vanaf de jaren '60 een eigen gezicht gegeven aan de keramiekkunst, die ze een sculpturale dimensie bezorgde, samen met andere pioniers van de beeldende keramiek in België (Carmen Dionyse, Pierre Caille, José Vermeersch,...).
 
 
 
 
Van de holle, bolvormige werken met een doorleefde oppervlaktebewerking uit de beginperiode, evolueerde ze verder over vertikaal opgebouwde werken in gevarieerde geometrische vormen en muurpanelen als een soort kasten.
 
Vanuit 'natuurlijk' geïnspireerde vormen ging ze naar 'technische' elementen en introduceerde ondermeer witte porseleinen zekeringen in haar keramische assemblages.
 
Nog later creëerde ze sculpturen, waarin ook klank een belangrijke rol speelt. Zo ontstonden de 'Sonomobielen', verplaatsbare werken, die door menselijke of mechanische ingrepen een zekere muzikaliteit konden produceren. Dit leidde ook tot samenwerking met Godfried-Willem Raes van het experimentele muziekcentrum LOGOS in Gent.
 
De uitgesproken zin voor experiment was trouwens eigen aan haar hele artistieke carriëre, die door haar te vroege dood onverwacht tot stilstand kwam.
 

 
 
Naar aanleiding van deze overzichtstentoonstelling verschijnt een uitgebreid artikel van Willem M. Roggeman met portfolio van Lieve De Pelsmaeker in het tijdschift 'Boelvaar Poef' van het L P Boongenootschap. (september 2012, jaargang 12, nummer 2).
(Beschikbaar in de tentoonstellingsruimte)
 
 
Retrospectieve Lieve De Pelsmaeker
in
ArtyParty
Molenstraat 64
9300 AALST
(schuin tegenover CC De Werf)
 
tot 9 oktober 2012
 
woensdag 3, donderdag 4, vrijdag 5: 14 - 17 uur
zaterdag 6 en zondag 7: 13 - 18 uur
dinsdag 9: 14 - 17 uur


Geen opmerkingen: