Zoeken in deze blog

maandag 8 oktober 2012

Luc De Roeck bij Galerie c. de vos (Aalst)

Luc DE ROECK is niet alleen een rustig en aimabel mens, maar bovendien begenadigd met een schilderkunstig métier, dat hij met overtuiging aan zijn studenten doorgeeft.

Wat zijn eigen oeuvre betreft, gaat hij niet overhaast te werk. De kans dat je werk van hem te zien krijgt, is bijzonder klein. Intussen is het alweer jaren geleden dat hij nog tentoonstelde.
Dat hij nu bij Galerie c. de vos verschijnt, betekent nog niet dat hij zichzelf onvoorwaardelijk prijsgeeft.

Onder de enigmatische titel 'een zelfrijzende kratermond uit feelgoodland lacht een eenzame tand bloot ... ' toont hij twee series schilderijen en één iconisch portret.
 
 
 
 
 Dat hij de titel van de tentoonstelling als een autonoom werk beschouwt, bewijst dat hij, naast de schilderkunstige benadering ook een taalkundige (literaire) insteek hanteert.
Vertrekkend vanuit bestaande beelden of situaties creëert hij nieuwe verhalen in woord en beeld. In zijn schetsboek, dat hij op de bovenverdieping in een vitrinekast bewaart, is die evolutie ... foto - tekst - schets... duidelijk te volgen.
Zijn schilderijen zijn het geabstaheerde eindresultaat van een verhalende evolutie. Maar de teksten die hij in die tussenperiode laat ontstaan, vormen een evenwaardig 'product' van het hele denk- en verwerkingsproces.

 (c) Luc De Roeck, 'In afwachting van de afbraak' & 'In afwachting van de opstand'
 
 Het zou goed zijn dat dit schetsboek met zijn evolutie van oorspronkelijk fotografisch beeld (met reeds door de kunstenaar welgekozen of quasi geregisseerde 'stillevens' of 'situaties') over taal en tekening naar een nieuw schilderkunstig beeld, als een soort dagboek kon verschijnen. Het zou voor heel wat opheldering, maar wellicht ook voor nieuwe vragen kunnen zorgen.
Want uiteindelijk is niets wat het lijkt en schuilt achter elk beeld een fantasierijke wereld van herinneringen en verwijzingen.
 

De ontstaansgeschiedenis van de tentoonstelling in woord en beeld 
 
Bovendien zijn de gepresenteerde schilderijen als eindresultaat boeiend genoeg voor een eigen zoektocht in een wereld tussen rust en onrust. Daarbij kunnen de titels helpen of verwarren, want bij Luc De Roeck zijn ook de titels niet van enige bevreemdende humor gespeend. Of wat dacht U van 'snoepkleurige tandjes bederven de feestelijkheid niet', naast 'Beleefde kunst die met twee woorden spreekt' of nog... 'Meisje jij staat op waakvlam'.
Er wordt ook heel wat 'gewacht' in de schilderijen van De Roeck.
 
Los van de series op het gelijkvloers, presenteert hij op de bovenverdieping slechts één schilderij.
Met het portret 'Icoon (Mark)' schenkt hij deze ruimte aan Mark Rothko, die als tegenprestatie het schetsboek van zijn collega Luc De Roeck in het oog houdt.
Zeg niet dat we het niet gezegd hebben...
 

(c) Luc De Roeck, Icoon (Mark)
 
 
LUC DE ROECK
tot 28 oktober 2012
bij galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295-297
9300 AALST
 
vrijdag en zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 10.30 - 13.30 uur
 


Geen opmerkingen: