Zoeken in deze blog

dinsdag 25 maart 2014

Anna Dops en Awoiska van der Molen bij Kristof De Clercq Gallery (Gent)


Bij Kristof De Clercq Gallery in Gent (Tichelrei 82) maken tot 27 april 2014 Anna DOPS (°1962) en Awoiska VAN DER MOLEN (°1972) de dienst uit, waarmee de galeriehouder alweer een eigen, zinnige keuze laat zien waarin fotografie de hoofdrol speelt, maar ook tekening en collage een niet onbelangrijk aandeel leveren.

 Anna Dops, Untitled, 2013, fuujiflex on diasec, 
150 x 100 cm


Bij Anna DOPS is die multi-aanpak zelfs richtinggevend. Haar werk laat zich niet vastpinnen op één onderwerp of discipline. Tekening en collage als vingeroefening of één groot geheel, want ook in de foto's focust ze dikwijls op de collagetechniek of zoomt ze zo dicht op haar onderwerp in dat de basisrealiteit onderdrukt of zelfs behoorlijk irreëel wordt. Bovenstaande foto is eigenlijk atypisch in het tentoongestelde werk en vormt zo een letterlijk lichtpunt.

It's a strange, strange world we live in, Master Jack... Awoiska van der Molen, # 245 - 18, 2010, zilver gelatine print op aluminium, 
116 x 140 cm, oplage 5, 50 x 60 cm


Awoiska VAN DER MOLEN richt zich in haar fotografie op het landschap. Dat zou bijzonder banaal kunnen zijn, ware het niet dat ze focust op onverwachte aspecten en daarbij het licht als hoofdingrediënt van de fotografie wel heel bewust onderdrukt (in die mate dat zelfs Dirk Braeckman er stil zou van worden).
Het woord 'landschap' is in haar werk overigens een zeer rekbaar begrip, want ook zij kiest dikwijls voor een 'zoomfunctie' waardoor de gerepresenteerde omgeving sterk gaat abstraheren.
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: