Zoeken in deze blog

zaterdag 14 juni 2014

A Whitsun Wedding - Episode 2 in Galerie EL (Welle)


In januari 2012 opende Galerie EL in Welle een spiksplinternieuwe ruimte vlak naast de oude. De openingstentoonstelling werd toen door curator Hans Theys samengesteld onder de titel 'A Whitsun Wedding'.


Ruim twee jaar later gaf Eric De Smet van Galerie EL opnieuw carte blanche aan Hans Theys voor een vervolg: A Whitsun Wedding - Episode 2.

Ook nu weer laat de curator verschillende 'usual suspects' aantreden.

Kasper Bosmans, Rein Dufait, Pol Matthé, Gauthier Oushoorn, Max Pinckers, Guy Rombouts en Tamara Van San waren er ook de eerste keer bij en krijgen nu het gezelschap van Lola Lasurt en Marc Van Tichel.

Dat deze tentoonstelling uitgerekend op 1 juni 2014 (Pinksteren) van start ging, zal wel geen toeval zijn. U moet er de betekenis van 'Whitsun Wedding' of 'Whitsunday' maar eens op nalezen via de link naar de vorige tentoonstelling (zie hierboven).


A Whitsun Wedding Episode 2 - Zaalzicht links met werk van
Tamara Van San, Guy Rombouts, Max Pinckers, Rein Dufait, Pol Mathé,
Lola Lasurt, Marc Van Tichel
 

In tegenstelling tot de eerste versie (en sommige andere projecten) heeft Hans Theys toch voor meer rust in de presentatie gekozen. Met een beperking tot de benedenruimte is de opstelling gestructureerd, maar niettemin levendig, met 'speelse' en kleurrijke accenten. Er heerst een bijzonder subtiele interactie tussen zuivere beeldvorming en de conceptuele benadering.

Een groepstentoonstelling is altijd een evenwichtsoefening tussen het collectieve beeld en het podium voor individuele werken.

Waar ik in de eerste editie van 'A Whitsun Wedding' de curator omschreef als een 'landschapsarchitect', die met de door de kunstenaars aangereikte elementen een Tuin van Eden creëerde, zie ik hem in de huidige presentatie veeleer als een 'interieurarchitect' met een bewust afgebakend speelveld.
Toch weet hij binnen die begrenzing meer dan genoeg prikkels te verzamelen om de kijker alert te houden.


Tamara Van San, Pulcherima ; Marc Van Tichel, Diagonale lijn ;
Kasper Bosmans, Theresticus Caerulensecens


Ik laat me bij het binnenkomen verleiden door de diagonale presentatie achteraan links in de grote zaal, gaande van de gele 'Pulcherima' (Tamara VAN SAN) linksboven naar de 'Theresticus Caerulensecens' (Kasper BOSMANS) op de vloer, verbonden door de 'Diagonale lijn' (Marc VAN TICHEL), een diagonale lijn die tegelijk ostentatief de andere richting aanwijst en dus meteen het beste bewijs dat uw eigen zoektocht net zo goed vanaf andere punten en via andere lijnen kan evolueren.

Neem nu op de muur links van bovenstaande presentatie 'Make a perfect circle' van Tamara Van San en de drie van Kasper Bosmans uit de serie 'Fox Whiskers' of de onwaarschijnlijke '10 small breads' van Rein Dufait.
Maar misschien had Tamara Van San u al meteen bij het binnenkomen in de hall aangesproken met haar 'Other Languages'.


*

Toon Van Borm, The fields -detail uit manucript, 2012


Op de zolderverdieping krijgt 'huiskunstenaar' Toon VAN BORM de volle ruimte voor zijn boekproject 'The fields', dat hij hier reeds eerder presenteerde, nu ook met een imposante 'geschreven tekening' uit het manuscript.
Ook het boek zelf, verschenen in beperkte oplage, is nog steeds beschikbaar.


Tot 28 juni 2014
in 

Galerie EL
Drieselken 40
9473
WELLE

vrijdag-zaterdag-zondag: 14 - 18 uur
en na afspraak

www.galerie-el.be


© Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: