Zoeken in deze blog

maandag 16 juni 2014

Paul en Ibrich Gees met 'Family encounters' in Entrepot Fictief (Gent)


'Entrepot Fictief' (Jan Colle) in Gent is nog tot 22 juni 2014 herschapen in een heus familiedomein.
Met 'Family Encounters' treden Paul en Ibrich GEES samen voor het voetlicht in een stijlvol geregisseerde tentoonstelling.

Op de uitnodiging was in alle bescheidenheid sprake van 'wandobjecten, tekeningen en schilderwerkjes'. Wie in de galerie binnenstapt, wordt op de hoog ommuurde binnenkoer begroet door Paul Gees met een monumentale sculptuur die de absolute weerspiegeling is van het volgehouden oeuvre dat deze 'evenwichtskunstenaar' al ettelijke jaren opbouwt.


Binnenkoer van Entrepot Fictief met sculptuur
 van Paul Gees

 
Eenmaal in de galerie zelf wisselen de werken van vader en dochter elkaar af in een wonderlijk vanzelfsprekende dialoog van vorm en kleur: family encounters als artistiek gesprek tussen een vader met een meer dan stevige staat van dienst en dito reputatie en een dochter die daar 'plots' (out of the blue) staat met een oeuvre dat een ongekende picturale kracht uitstraalt. Haar eerste echte confrontatie met een publiek is een openbaring.


Ibrich Gees, zonder titel, 2012-2013-2014, 30 x 24 cm
acryl op mdf

 
Het woord 'schilderwerkjes' in de ondertitel van de tentoonstelling slaat weliswaar op het formaat van de gepresenteerde werken, maar inzake de gedegen vormgeving en kleurgebruik in een beheersing van verschillende technieken en dragers (acryl, krijt, oliepastel op mdf, doek) zijn verkleinwoorden geenszins op hun plaats en mag gerust van een voldragen, maar bijzonder fris oeuvre gesproken worden: veelkleurig, gelaagd monochroom, grijs-blauw-zwart, strak of speels,... zoals de momenten van het leven zelf. Pal Gees, Opgedeeld & Crossing curves, 2013, hpl-plaat, hout en steen,
55 x 40 x 12,5 cm & 55 x 42 x 14,5 cm


Maar ook Paul Gees blijft na jaren met een herkenbaar oeuvre nog steeds open voor evolutie en experiment. Onlangs wezen we u reeds op zijn wandobjecten met 'gravures' in de witte hpl-platen. Hier werkt hij verder op die aanpak met onder meer de serie kleine werken, gaande van 'Dwars' tot 'Sluitstuk'.

Het vrijstaande beeld (Vertikaal met curve, 2005) in de eerste ruimte 'STAAT' nog steeds met alle tot de essentie herleide kenmerken van 'een Paul Gees'.

FAMILY ENCOUNTERS is een geslaagde dialoog tussen vader en dochter en wat mij betreft ook het perfecte uitgangspunt voor een artistieke monoloog van Ibrich.Ibrich Gees, zonder titel, 2012-2013-2014, 30 x 24 cm
acryl op mdf


 
Naast de dubbeltentoonstelling, wordt hier ook nog de kunstmap 'CONVENT 22' gepresenteerd. Deze map ten gunste van het woon- en zorgproject voor normaal begaafde mensen met autisme, hebben we reeds eerder voorgesteld in 'Waterschoenen'.
Het is een initiatief van Paul Gees in samenwerking met bevriende kunstenaars.Info tijdens tentoonstelling of via www.autimismus.be


Tot 22 juni 2014
in
Entrepot Fictief
Jacob Van Caeneghemstraat 16
9000 GENT

maandag,vrijdag, zaterdag: 14 - 18 uur
 zondag: 11 - 12.30 en 15.30 - 19 uur

www.entrepotfictief.be
© Art Spotter voor WATERSCHOENENGeen opmerkingen: