Zoeken in deze blog

woensdag 25 juni 2014

Hannelore Celen bij Second Room (Gent)

 DOK 2014 is 'een werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvres': een terras, een speelweide, een café, een ontmoetingsplek, een 'vrijstaat' voor vertier net buiten de stad.

Op de hoek vlakbij de ingang van het terrein heeft SECONDroom een lokaaltje voor tentoonstellingen. Eerder zaten ze in hetzelfde complex om de hoek en in het stadscentrum naast de 'Vooruit'.

Van begin mei tot einde september staat het lokaal elke zondagnamiddag ter beschikking van een kunstenaar of artistiek initiatief.
Kristof Van Heeschvelde, Ben Benaouisse en Steve Reynders zijn de initiatiefnemers van het Gentse luik. (SECONDroom ontstond in Brussel - dankzij Christophe Floré - en is ook actief in Antwerpen)

© Hannelore Celen


Vorige zondag was Hannelore CELEN aan zet met enkele krachtige schilderijen.
In september 2011 ontmoette ik haar al eens in de marge van 'De Lading', een project van Lieven Cateau in Wetteren, waar ze toen een nogal aparte collectie ondergoed presenteerde.

Geen zoeterig gedoe, maar stevige ingrepen laat ze ook in haar schilderijen zien, nu eens in zwart-wit met figuren die me aan Marlene Dumas doen denken (een dame waarvoor Hannelore Celen overigens een flinke bewondering heeft), maar ook (en vooral) sterk geritmeerde composities in een wriemelende mix van menselijke en omgevingsvormen, die elkaar tegelijk verdringen en in (wankel) evenwicht houden.


 © Hannelore Celen


Hannelore Celen vertelt geen rustgevende verhaaltjes nog even voor het slapengaan. Een stoel is in haar doeken geen rustpunt, maar een podium voor een wilde dans, bij voorkeur op hoge hakken. Ik voel de adem van Willem De Kooning.
Toch houdt ze binnen al die actie en wilde penseelvoering ook ruimte voor fijngevoelige toevoegingen in potlood.
In de kleinere werken laat haar beeldenarsenaal zich afzonderlijk benaderen. In haar grotere schilderijen beginnen die aparte elementen aan een 'war of the images'.© Hannelore Celen (detail)


Volgende kunstenaar op 29 juni: Eric Van Der Kooij


SECONDroom

DOK 2014
Koopvaardijlaan 1
(Hoek Afrikalaan - Koopvaardijlaan)
GENT

elke zondag tot einde september: vanaf 14 uur

Volg het programma op FACEBOOK 'SECONDroom Gent'© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: