Zoeken in deze blog

zaterdag 7 juni 2014

Coming People 2014 in het S.M.A.K.


 BINNENKORT IN HET S.M.A.K.
de vernieuwde uitgave van Coming People


S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K. organiseren terug ‘Coming People 2014’, een tweejaarlijkse tentoonstelling en wedstrijd met werk van kunstenaars die pas zijn afgestudeerd aan een Belgische kunsthogeschool. Aan één van de deelnemende kunstenaars wordt de Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. toegekend. Deze prijs met een geldsom van 5000 euro moet een ruggensteun vormen voor pas afgestudeerden die hun eerste stappen zetten als professioneel kunstenaar. 
Het concept van ‘Coming People’ kent al een lange traditie. Tijdens de voorgaande edities (2001 - 2011), toonden S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K. een selectie uit de eindejaarpresentaties van de twee Gentse kunsthogescholen, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en Sint-Lucas Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, campus Beeldende Kunst (LUCA).
S.M.A.K. besloot het project te vernieuwen en ging op zoek naar noden in het bredere kunstenveld. Het groeiende aanbod van tentoonstellingsruimten voor jonge Gentse kunstenaars komt deels tegemoet aan de ambitie van ‘Coming People’ om een forum te bieden aan jonge artiesten. Daarom breidt het project vanaf dit jaar uit naar alle Belgische kunsthogescholen. 

Ondanks heel wat geweldige initiatieven voor jonge kunstenaars, blijft het moeilijk voor pas afgestudeerden om door te stromen naar het kunstenveld. Veel bewegingen blijven underground en de organisatoren kiezen vaak voor kunstenaars die al een aantal jaren actief zijn. S.M.A.K. wil zich toeleggen op een selectie van kunstenaars die nog maar pas zijn afgestudeerd maar al over voldoende maturiteit beschikken om deel uit te maken van een institutioneel platform. Op die manier wil ‘Coming People’ een brug creëren tussen het academische en het professionele domein.
De selectie van de kunstenaars gebeurt op een inhoudelijk onderbouwde manier door een internationale professionele jury met onder andere Lorenzo Benedetti (directeur De Appel, Amsterdam) en Hilde Teerlinck (directeur FRAC Nord-Pas de Calais, Dunkerque). De jury maakt een keuze aan de hand van de portfolio’s van de pas afgestudeerden. De kunstenaars worden door de curatoren vervolgens professioneel begeleid op vlak van presentatie en omkadering, met het oog op een volwaardige, museale groepstentoonstelling. 

Natuurlijk neemt WATERSCHOENEN u over een paar weken mee naar de tentoonstelling van de geselecteerden voor 'COMING PEOPLE 2014' in het S.M.A.K.

Geen opmerkingen: