Zoeken in deze blog

woensdag 16 juni 2021

De verzameling DMDC, Fragments d'un discours amoureux in Garage Neven (Ninove)

 

Vorig weekend maakte GARAGE NEVEN in Ninove plaats voor een uitzonderlijke actuele kunstcollectie, of althans een representatieve keuze daaruit.

 De 'Verzameling DMDC'
is het resultaat van een jarenlange, 'verliefde' zoektocht door een echtpaar in de wereld van de hedendaagse beeldende kunst.

Onder het motto 'Fragments d'un discours amoureux' (1977), het boek van de Franse filosooof en semioticus Roland BARTHES (1915 - 1980) werd de ruimte van Garage Neven tot in de kleinste hoekjes benut.

Enkele citaten uit het essai van Barthes geven een idee van de mogelijkheden en moeilijkheden in de groei van een kunstverzameling als deze.

" Il a fallu beaucoup de hasards, beaucoup de coïncidences surprenantes ( et peut-être beaucoup de recherches ), pour que je trouve l'Image qui, entre mille, convient à mon désir. "
"Bien souvent, c'est par le langage que l'autre s'altère; il dit un mot différent, et j'entends bruire d'une façon menaçante tout un autre monde, qui est le monde de l'autre."


Philippe Vandenberg
Zonder Titel, SD


Private verzamelingen verschijnen per definitie niet zo gauw in de openbaarheid.
Wanneer de kans zich dan toch voordoet, kan je maar beter gaan kijken. Bij Garage Neven is het feest alweer voorbij, want daar geldt de regel: 1 weekend. Maar dat maakt de ervaring des te intenser.
 
Het bezoek aan deze tentoonstelling leek in grote mate op thuiskomen, met heel wat werken van kunstenaars die ook in WATERSCHOENEN gedurende de voorbije 14 jaar een plaats kregen.

Nog voor we binnen gingen werden we al getrakteerd op Johan Creten, Denis Pondruel, Sara Bjarland of Johan De Wit. Binnen ging het feest onverminderd verder  in een speelse, maar bijzonder efficiënte accrochage (met een actueel knipoog naar de negentiende-eeuwse museumpresentaties).Carole Vanderlinden
Les Amoureux, 2018
Caroline Coolen
Der Feldmeister, 2014


En toen stonden we alweer oog in oog met Caroline Coolen, die hier zopas nog besproken werd met haar tentoonstelling 'Entre chien et loup' bij Whitehouse Gallery in Lovenjoel.

Maar er was meer, veel meer...

Zie ook het beeldverslag bij 


(*) LINK naar een artikel in WATERSCHOENEN, maar heel wat kunstenaars komen meermaals voor in het archief van deze kunstblog.


De verzameling DMDC, detail zaalzicht achterwand rechtsVolgende activiteiten bij Garage Neven:


Jesse Cremers 
zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2021 
*
Marthe Coolens
zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 
*
Blik Garage Neven
een terugblik op 5 jaar Garage Neven
zaterdag 2 en zondag 3 oktober 2021

Vestbarm + 50
9400 NINOVE© Art Spotter / Waterschoenen

Geen opmerkingen: