Het zijn voor Mario DE BRABANDERE (°1963) drukke tijden in tentoonstellingsland.
Een paar weken geleden bezochten we hem in Villa De Olmen te Wieze, waar hij met een paar tekeningen en heel wat driedimensionaal werk de kelderruimte een museale allure bezorgde.
(Nog te bezoeken op 2 en 3 oktober)
(Nog te bezoeken op 2 en 3 oktober)
Vorige zondag was Galerie De Ziener in Asse het bijzonder druk bezochte toneel van zijn nieuwe tentoonstelling met tekeningen en schilderijen.
Twee jaar geleden was hij hier, na een bijzonder moeilijke periode, een eerste keer te gast met zijn tenoonstelling: 'Mario De Brabandere eert Frans De Brabandere en Leon Pollet'
De nieuwe presentatie bij De Ziener is, in een mix van tekeningen en schilderijen, zoals steeds perfect uitgebalanceerd.
Niemand minder dan JAN HOET introduceerde, op zijn enig echte wijze, het werk van de kunstenaar. Vijftien jaar geleden leerde hij Mario De Brabandere en zijn werk kennen, maar verloor hem nadien een hele tijd uit het oog. Toen hij twee jaar geleden opnieuw met zijn actuele werk geconfronteerd werd, stelde hij een ongelooflijke wending vast van chaos naar rust.
Mario De Brabandere met collega-kunstenaar Frank Van Hiel
Kijkend naar het hier aanwezige werk, wijst Jan Hoet op de eenvoud van onderwerpen: stilleven en het exterieur van de stad.
Mario De Brabandere maakt 'academisch werk' in de zin van 'onderbouwd door een stevige vakkennis'.
'Kompositie met Laatste Avondmaal' 2010
(c) Mario De Brabandere
Jan Hoet plaatst Mario De Brabandere in de traditie van Jean Brusselmans, Georgio Morandi en Dan Van Severen, maar legt er meteen de nadruk op dat elk werk toch steeds onmiskenbaar 'MARIO DE BRABANDERE' is. Het sterke constructivisme van deze kunstenaar heeft niet tot doel de wereld te veranderen (zoals dat bijvoorbeeld bij Max Bill het geval was). Het gerealiseerde werk is het doel op zich.
Jan Hoet in de rustige wereld van Mario De Brabandere
(c) Mario De Brabandere
Mario De Brabandere is ongetwijfeld één van de figuren die ons geloof in de kunst alleen maar kunnen verstevigen. Zijn werk behoeft geen grote theoretische verklaringen of ingewikkelde zinnen ter ondersteuning. Het is wat het is in zijn niet te verbeteren eigenheid, gemaakt met respect voor de middelen waarmee het gerealiseerd is.
Jan Hoet aan het woord
De hele benedenverdieping is het terrein van Mario De Brabandere.
Wie even de trap naar boven neemt, ontdekt een gevarieerde wereld met werk van talrijke 'huiskunstenaars' waaronder Sjoerd Buisman, Raphaël Buedts (zie foto), Philippe Vandenberg en Marc Maet (de overleden kunstbroeders), Werner Cuvelier (zie foto), Jo De Smedt, Julien Coulommier (die hier vanaf 5 december solo tentoonstelt) en Stefaan Vermuyten (zie foto) (heeft hier vanaf 13 februari 2011 een solotentoonstelling).
Twee dames verenigd door een werk van Stefaan Vermuyten
Raphaël Buedts en Sjoerd Buisman
Ontmoeting met een werk van Werner Cuvelier
De tentoonstelling
MARIO DE BRABANDERE
loopt tot 14 november 2010
vrijdag-zaterdag-zondag: 14 - 18 uur
Sjoerd Buisman tussen galerie en tuinpaviljoen